Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Ιστορίες του μπαούλου

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που ολοκληρώνεται σε 3 δίωρες συναντήσεις. Τα παιδιά με αφετηρία το σήμερα ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο ανακαλύπτοντας εμπειρικά την ιστορία της πόλης τους ανά δεκαετίες από τη γέννησή της έως σήμερα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και περιλαμβάνει:
• Επιδαπέδιο παιχνίδι στρατηγικής για όλους τους πολέμους της περιόδου 1912-1922.
• Χρήση σύγχρονων εφαρμογών και νέων τεχνολογιών καθ όλη τη διάρκεια για αξιοποίηση και μελέτη του αρχειακού


υλικό μέσα από tablets (φωτογραφίες, έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις, αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ).
• Φύλλα εργασίας για καλύτερη ταξινόμηση των πληροφοριών.
• Πίνακα χρονογραμμής, με τοπικά-εθνικά-παγκόσμια στοιχεία ανά χρονιά.
• Μπαούλο ως χρονοκάψουλα εποχής. Αυθεντικά αντικείμενα από το 1880-1960 είναι στη διάθεση των παιδιών για επεξεργασία και χρήση. Αξιοποιώντας το αυθεντικό αντικείμενο τα παιδιά μπορούν ευκολότερα να κάνουν συνειρμούς και συνδέσεις για την κάθε ιστορική περίοδο.
• Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και θεατρικού αυτοσχεδιασμού έρχονται να συμπληρώσουν το πλούσιο υλικό δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν, ερευνήσουν και ερμηνεύσουν πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της κάθε εποχής.


Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενισχύει την ιστορική σκέψη και δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πλούσιου ιστορικού υπόβαθρου της Αλεξανδρούπολης.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την υπεύθυνη του Τμήματος κ. Βαλεντίνα Σωκράτους καθημερινά 10.00 -14.00 στο τηλέφωνο 255106663 για να ορίσουν το χρόνο της επίσκεψής τους.
Ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: