Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο απόηχος της ημερίδας «Οίνος και Θράκη» στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα ''Οίνος και Θράκη'', που διοργανώθηκε από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και διαμορφώθηκε σε δύο συνεδρίες, πρωινή και απογευματινή, δεδομένου του πλήθους των εισηγήσεων και των εισηγητών. Οίνος, άρωμα, γεύσεις,



ποικιλίες, πολιτισμός, εθνογραφικές διαδρομές στην Οινική Θράκη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: αυτός ήταν ο απόηχος της συγκεκριμένης ημερίδας με 11 συνολικά εισηγήσεις.
Υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας ήταν ο κ. Ν. Α. Πινάτζης, πρόεδρος του Ιστορικού μουσείου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος χαιρέτησε το κοινό και τους ομιλητές κατά την έναρξη της ημερίδας, ενώ ο κ. Ελ. Τσινταράκης προέδρευσε των εισηγητών, προλογίζοντας τους ομιλητές με αναλυτική αναφορά στο βιογραφικό τους και στη συμβολή τους στο χώρο της επιστήμης του οίνου και της αμπελοκαλλιέργειας. 
 Οι εργασίες της πρωινής συνεδρίας της ημερίδας ξεκίνησαν μέσα από το βλέμμα και την επιστημονική προσέγγιση αρχαιολόγων: αρχικά η εισήγηση της κ. Καραδήμα -έφορου αρχαιοτήτων- σχετικά με τα ανασκαφικά δεδομένα και τις γραπτές πηγές που αφορούν τον οίνο στη Θρακική γη, η εισήγηση της κ. Τζίτζη Άρτεμη-φιλολόγου- με ανάλογο θέμα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και στη συνέχεια εισηγήσεις μέσα από την εμπειρία των σύγχρονων οινοπαραγωγών, όπως είναι ο κ. Μπέλλας, ο κ. Βουρβουκέλης, αλλά και μέσα από το ρόλο του σύγχρονου οινοχόου, όπως η κ. Παμπορίδου.
Πριν την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου από τον πρόεδρο Ν. Α. Πινάτζη, και γνώρισαν από κοντά πτυχές του πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης μας. Η απογευματινή συνεδρία φιλοξένησε την κ. Μαρία Τζίτζη, διεθνώς καταξιωμένη χημικό -οινολόγο, την κ. Μελίνα Τάσσου, πολυβραβευμένη οινοπαραγωγό και υπεύθυνη παραγωγής του κτήματος Κίκονες, τον κ. Τουρατζή Γεώργιο, σύμβουλο γευσιγνωσίας, την κ. Κράββα Βασιλική μέλος ΔΕΠ του Δ.Π.Θ κοινωνική ανθρωπολόγο, τον κ. Τσέτουρα Παναγιώτη, Γεωπόνο – Οινολόγο και συγγραφέα, τον κ. Χατζηνικολάου Δημήτρη, Οινολόγο του Πανεπιστημίου Bordeaux και συγγραφέα. Μετά τη λήξη της ημερίδας, έγινε θα δεξίωση με επώνυμα και βραβευμένα εμφιαλωμένα κρασιά της Θράκης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μέλη και φίλοι του μουσείου, πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου μας, και ευρύτερα συμπολίτες μας.
Στη διάρκεια της ημερίδας ο χώρος του Ιστορικού μουσείου είχε ένα ιδιαίτερο χρώμα, μέσα από την εξαιρετικής ποιότητας έκθεση φωτογραφίας του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης. Η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει όλο το Δεκέμβριο και θα είναι επισκέψιμη Τρίτη-Σάββατο 11.00-14.00 .


Δεν υπάρχουν σχόλια: