Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Αναβάθμιση του δικτύου Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Τι απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Θάνος Βούρδας.

Απόσπασμα από τα συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Θάνος Βούρδας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ‘όπως δημοσιεύτηκε στο metaforespress
-Έχετε υποβάλει προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ τα έργα της επέκτασης του προαστιακού προς το Λαύριο, της αναβάθμισης του δικτύου Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Ποιο είναι το πλάνο;

Είναι γεγονός πως έχουμε υποβάλει σαν χώρα στο πακέτο Γιούνκερ προτάσεις για μόχλευση χρημάτων, έτσι ώστε να καταστούν δυνατές οι τέσσερις αυτές επενδύσεις.
Τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν με μορφή ΣΔΙΤ. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση εφόσον θέλουμε να εντάξουμε τα έργα στο πακέτο Γιούνκερ. Χρειάζεται ως εκ τούτου η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σε όλες τις επενδύσεις το δημόσιο διασφαλίζει έσοδα, διότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για συνεκμετάλλευση των έργων. Η επιλογή αυτή γίνεται για να γίνουν τα έργα πιο ελκυστικά στα ιδιωτικά κεφάλαια, να εξασφαλιστούν πόροι υλοποίησης του και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Διότι ούτε το δημόσιο, όπως έχει αποδεδειχθεί ιστορικά, μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τα πάντα, ούτε μπορεί να αφήσει τον ιδιωτικό τομέα να δρα ασύδοτα. Η συνεργασία των δυο θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μια πρακτική που εξάλλου είναι διαδεδομένη σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Στόχος μας είναι εφόσον εγκριθούν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από όποια άλλη πηγή, να συντάξουμε αμέσως τεύχη και να βγει ο διεθνής διαγωνισμός στον αέρα το συντομότερο δυνατόν. Ευελπιστούμε πως αυτό είναι εφικτό να ξεκινήσει τμηματικά, ανά έργο, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και να προχωρήσει για το σύνολο εντός του 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια: