Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Εκθέσεις ηλεκτροσόκ των Ελληνικών Επιτελείων για το χάσμα ισχύος στον Έβρο υπέρ της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα των Μνημονίων

του Πάνου Σπαγόπουλου
Στον απόηχο της αποκάλυψης της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για το σχέδιο "Νότιο Βέλος" που είχαν συντάξει οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία και προέβλεπε επίθεση στο νότιο Εβρο, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι αναφορές που λαμβάνουν τα Επιτελεία αναφορικά  με την συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή.



Η οικονομική καταστροφή έχει "παγώσει" όλα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και νέων προμηθειών του Στρατού και το χειρότερο είναι ότι δεν προβλέπεται ένταξη νέου υλικού ούτε καν σε πέντε χρόνια. Αυτό που κάποτε φάνταζε αδύνατο, η διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας στον Εβρο, τώρα δεν είναι και τόσο...
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης οι οποίοι έχουν βγάλει τελείως από την ατζέντα τους το θέμα της ασφάλειας της χώρας και των αμυντικών επενδύσεων. 
Ο Τουρκικός Στρατός (TKK) συγκεντρώνει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T) στην Ανατολική Θράκη με ανά διαστήματα μετασταθμεύσεις στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας.
Λιγότερες από 50 μονάδες LEO2A4 και Μ60Τ έχουν μεταφερθεί στο νότιο μέτωπο στην Συρία.
Το αρματικό δυναμικό της 1ης Στρατιάς του TKK που καλύπτει την Ανατολική Θράκη και έχει καταρτίσει σχέδια εισβολής στην Ελλάδα, υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 1.500 άρματα μάχης, περιλαμβανομένων παλαιοτέρων τύπων με θερμικό σκοπευτικό και δυνατότητα βολών εν κινήσει (Μ60Α3 TTS και Μ48Α5Τ2).
Αντίστοιχα, οι Μείζονες Σχηματισμοί του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) με προσανατολισμό ή προορισμό το μέτωπο του Έβρου διαθέτουν περί τα 800 άρματα μάχης, περιλαμβανόμενων 353 με πυροβόλο των 120mm (Leopard-2HEL, Leopard-2A4) ενώ τα υπόλοιπα είναι Leopard-1A5.
Ο κύριος όγκος των τεθωρακισμένων οχημάτων του TKK από AIFV, εξοπλισμένων με πυροβόλο των 25 χλστ. και σαφώς υπέρτερων δυνατοτήτων σε σύγκριση με τα αρχαία Μ113 που διατηρεί ο ΕΣ
Η ύπαρξη Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) στο τουρκικό οπλοστάσιο δημιουργεί ποιοτικό πλεονέκτημα για τον ΤΚΚ ενώ αντίθετα η έλλειψή τους στην παράταξη του Εβρου υποβαθμίζει τη μαχητική ικανότητα του Μηχανοκίνητου Πεζικού και πολλαπλασιάζει την αναντιστοιχία των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σε σχέση με το αρματικό δυναμικό.
Επίσης μεγάλος αριθμός πυροβόλων 155mm/52cal δημιουργεί σοβαρή ανισορροπία δυνάμεων υπέρ του TKK, συγκρινόμενος με τα μόλις 24 PzH-2000GR του ΕΣ.
Στον Έβρο, η 1η τουρκική Στρατιά διατηρεί δύο Συντάγματα Πυροβολικού (έκαστο με τρεις Μοίρες Αυτοκινούμενου Πυροβολικού και μία Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων 122mm), και γενικά ο TKK αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πυραυλικό πυροβολικό, το οποίο προσφέρει υψηλό όγκο πυρών και δυνατότητα πλήγματος σε βάθος. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε σειρά εγχώριων συστημάτων, η οποία περιλαμβάνει από απλούς Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς μέχρι εκτοξευτές ρουκετών μεγάλου διαμετρήματος και βεληνεκούς και τακτικά βαλλιστικά βλήματα.
Στα αντίστοιχα ελληνικά μέσα (MLRS/ATACMS,) έχουν παγώσει όλα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού λόγω της οικονομικής κρίσης όταν ο τουρκικός Στρατός συσσωρεύει τεράστιες ποσότητες σύγχρονων εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων και ρουκετών.
Χαρακτηριστικά διαθέτει: 302mm 80 T-300 Kasirga 227mm 12 M270 MLRS (με 72 MGM-140A ATACMS) 122mm 130 T-122 Sakarya 107mm 100 T-107 Anadolu και περί τους 50 εκτοξευτές Βαλλιστικών Βλημάτων  F-600T με 280 βλήματα J600 Yildirim I/II
Το ανησυχητικό είναι ότι από τον χειμώνα ξεκινούν οι παραδόσεις αρμάτων μάχης Altay στην 1η Στρατιά που που θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα ισχύος υπερ του τουρκικού Στρατού. "Ούτε θέλω να σκέφτομαι το 2020 στον Εβρο με τα νέα οπλικά συστήματα (άρματα μάχης, νέα ΤΟΜΑ, νέα SHORADS κλπ) που θα έχει ενσωματώσει ο τουρκικός Στρατός, ενώ τα δικά μας θα έχουν παλιώσει ακόμα περισσότερο" λέει στο pronews.gr ανώτατος αξιωματικός των ελληνικών ΕΔ...







Δεν υπάρχουν σχόλια: