Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Εκδήλωση Λόγου και Πράξης, εμποτισμένη από Γνώση και Δράση

Μια εκδήλωση Λόγου και Πράξης, εμποτισμένη από Γνώση και Δράση στα νάματα της Τέχνης και της Ποίησης, απόλαυσε το κοινό που κατέκλυσε το Αρχοντικό «Γιαρματζή» (Κέντρο Ιστορικών Μελετών και Ερευνών της Θράκης) στο Διδυμότειχο, το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2016.
Για δεύτερη χρονιά διοργανώθηκε Βραδιά Ποίησης από τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης που εορτάζεται κάθε χρόνο



στις 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία).
Η φετινή εκδήλωση έφερε τον τίτλο:
«ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Από το Γεώργιο Βιζυηνό στον Αυγερινό Μαυριώτη.»
Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε όπως και πέρυσι, ο Θρακιώτης φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής, Θανάσης Μουσόπουλος, με τη συνδρομή του Νίκου Σεργκενλίδη δικηγόρου από την Ξάνθη και των ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ του Διδυμοτείχου.
Παρουσιάστηκε εκτενώς ο βίος και το έργο του μεγάλου της Θράκης και της ελληνικής λογοτεχνίας, Γεωργίου Βιζυηνού, που φέτος τιμάται η επέτειος των 120 χρόνων από το θάνατό του.
Ακολούθως παρουσιάστηκε το εξαιρετικό ποιητικό έργο του ποιητή, ζωγράφου, λαογράφου και συγγραφέα, Αυγερινού Μαυριώτη, γέννημα και θρέμμα του Αμορίου Διδυμοτείχου, ο οποίος για χάρη της εκδήλωσης ταξίδεψε από την Αθήνα και βρέθηκε κοντά στο κοινό των ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ.
Την εκδήλωση πλαισίωσε με υπέροχα μουσικά κομμάτια και μελοποιημένα ποιήματα, το Ωδείο Βορείου Έβρου «Καρπίδα», ενώ ηθοποιοί από τη Θεατρική Ομάδα του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη», απέδωσαν έργα των δύο ποιητών με γλαφυρότητα και ιδιαίτερο επαγγελματισμό. Το χώρο της εκδήλωσης ομόρφυναν τα έργα του νεαρού ζωγράφου Τιμ Δημητρίου, ο οποίος πέραν των εξαίρετων εικαστικών δημιουργιών του, παρουσίασε ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, πορτρέτο του Γ.Βιζυηνού.
Το πολυπληθές κοινό γέμισε και ζέστανε το χώρο της εκδήλωσης, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία την θερμή αποδοχή και το ενδιαφέρον για την Ποίηση της Θράκης. Άνθρωποι όλων των ηλικιών από το Διδυμότειχο, το Αμόριο, την Ορεστιάδα, αλλά και γενικά από το Βόρειο Έβρο, αγκάλιασαν την προσπάθεια των Καστροπολιτών για ανάδειξη της ποίησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης.
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση του αειθαλή Αυγερινού Μαυριώτη που τιμήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και του κοινού που είχε την ευκαιρία να τον δει από κοντά, να ακούσει τα λόγια του και να γευτεί τους στίχους του.
Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» ευχαριστεί ολόψυχα όσους συνέδραμαν με κάθε τρόπο στην επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα όλους τους παρισταμένους που τίμησαν τους ποιητές της Θράκης, με την παρουσία τους και απόλαυσαν λαμπρά δείγματα της πολιτιστικής προσφοράς του τόπου μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: