Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Επιστολή Διαμαρτυρίας από το Επιμελητήριο Έβρου για την υποβάθμιση του τελωνείου Ορεστιάδας

Επιστολή Διαμαρτυρίας από το Επιμελητήριο Έβρου, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη αναφορικά με την υποβάθμιση του τελωνείου Ορεστιάδας:
Κύριε Υπουργέ,
Με τη παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της επιχειρηματικής



κοινότητας του Νομού Έβρου, η οποία πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με ακόμη μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, συγκεκριμένα της υποβάθμισης του Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας σε δομή Β΄ τάξης.
Προφανώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τις ειδικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του ακριτικού νομού, ο οποίος με την απόφαση αυτή μετά βεβαιότητας θα βρεθεί στο έλεος του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου από τις γείτονες χώρες και την περαιτέρω ανυπολόγιστη οικονομική βλάβη για όλες τις επιχειρήσεις του νομού.
Το Επιμελητήριο Έβρου, μόλις πριν από λίγους μήνες με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2296/25-6-2015 επιστολή του προς το Υπουργείο σας και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ζήτησε την αναβάθμιση του Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας και την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό. Επισημάναμε μάλιστα, ότι η παρουσία του συγκεκριμένου Τελωνείου και της κινητής ομάδας ελέγχου που έχει συσταθεί, συμβάλλει τα μέγιστα στον περιορισμό του παρεμπορίου, που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις του νομού αλλά και ένα λόγο απώλειας τεράστιων εσόδων για το ελληνικό κράτος.
Παρολ’ αυτά και σε συνέχεια μιας πολιτικής που δεν είναι ούτε αντιληπτή ούτε αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, συνεχίζετε να υποβαθμίζετε την ακριτική αυτή περιοχή και να πλήττετε ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση θα αναγκάσετε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ν. Ορεστιάδας να μεταβαίνουν για τις αναγκαίες συναλλαγές τους με τις τελωνειακές αρχές σε απόσταση 150 χιλιομέτρων μέχρι την Αλεξανδρούπολη και συνολικά 300 για να επιστρέψουν, προκειμένου να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
Ουσιαστικά, βάζετε ακόμη έναν τεράστιο σκόπελο στις εναπομείνασες εξαγωγικές επιχειρήσεις μας, οι οποίες αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και διατηρούν πολύτιμες θέσεις εργασίας.
Επειδή περαιτέρω, το Τελωνείο Ν. Ορεστιάδας βαρύνεται με την αρμοδιότητα φύλαξης της πύλης εισόδου του Ορμενίου και μέχρι σήμερα πραγματοποιεί ελέγχους με τις ομάδες δίωξης στο Ορμένιο, οι οποίες έχουν αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα (κατασχέσεις αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο καυσίμων, αλκοολούχων ποτών κ.α). Συνεπεία μάλιστα των έντονων και αποτελεσματικών ελέγχων, έχουν θορυβηθεί οι παραβάτες και ως ένα βαθμό περιορίζονται τα φαινόμενα παραβατικότητας.
Σας υπενθυμίζω ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του νομού Έβρου πλήττονται κατάφωρα από τις μη ανταγωνιστικές οικονομίες των όμορων χωρών, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη προστασίας τους στο εσωτερικό της χώρας, ιδίως με την θωράκιση των πυλών εισόδου.
Ενόψει των ανωτέρω σας καλώ άμεσα να ανακαλέσετε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και να εξαιρέσετε, για τους ειδικούς λόγους που σας προανέφερα, το Τελωνείο Ν. Ορεστιάδας από τα συγχωνευθέντα τελωνεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο στην απόφασή σας αυτή, προκειμένου να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας και την τοπική οικονομία.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: