Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Δύο χρόνια «Γνώση και Δράση» από τους Καστροπολίτες του Διδυμοτείχου

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση» (30 Μαρτίου 2014 – 30 Μαρτίου 2016). Αν ανατρέξουμε στην ιδρυτική διακήρυξη των μελών του Συλλόγου, θα θυμηθούμε τα παρακάτω :   
Το ΟΡΑΜΑ και ο ΣΤΟΧΟΣ των ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ του ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ



«Από τα μέσα Φεβρουαρίου 2014 ξεκίνησε στην πόλη του Διδυμοτείχου να συγκροτείται μια κίνηση πολιτών, από ανθρώπους οι οποίοι στηρίχτηκαν στο «δόγμα» το οποίο πρεσβεύει ότι : για να υπάρξει προκοπή, ανάδειξη, ανάπτυξη και δημιουργία σε μια πόλη, πρέπει να υπάρξει εθελοντισμός. Έτσι λοιπόν μετά από ενάμιση μήνα περίπου διαβουλεύσεων και συναντήσεων, δημιουργήθηκε ο σύλλογος «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση». Σκοπός και στόχος του συλλόγου είναι η ανάδειξη, διατήρηση, διαφύλαξη και συνέχιση της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Η επίτευξη όλων αυτών των επιδιώξεων, θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα γνωρίσουμε και μελετήσουμε εμείς οι ίδιοι την ιστορία του τόπου μας (Γνώση) και ακολούθως, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες και πρωτοβουλίες (Δράση)».
            Αυτό είναι το αρχικό απόσπασμα από την ιδρυτική μας διακήρυξη, και πιστεύουμε ότι σε γενικές γραμμές, κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε στα λεγόμενά μας και να αναδείξουμε την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του Διδυμοτείχου και της γύρω περιοχής. Για να καταφέρουμε ότι καταφέραμε (λίγα ή πολλά) μέσα σ΄ αυτά τα δύο χρόνια: προσπαθήσαμε, κοπιάσαμε, παλέψαμε, μαλώσαμε, κάναμε λάθη, απογοητευτήκαμε, χαρήκαμε και γενικώς αναλώσαμε πάρα πολύ κόπο, προσπάθεια, σκέψη, δράση και βεβαίως, προσωπικό και οικογενειακό χρόνο.
            Συνεργαστήκαμε με το Δήμο Διδυμοτείχου, την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου, το Σύλλογο Διδασκόντων Διδυμοτείχου, το Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου, όλους τους Πολιτιστικούς – Λαογραφικούς – Θεατρικούς Συλλόγους και τα Ωδεία της πόλης μας, καθώς και Συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός της Θράκης, αλλά και Πανελληνίως. Σε όλες τις εκδηλώσεις μας είχαμε την άμεση και έμπρακτη βοήθεια των επαγγελματιών του Διδυμοτείχου, οι οποίοι αν και σε περίοδο οικονομικής κρίσης μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν.  Μέσω τον εκδηλώσεων που διοργανώσαμε είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και να γνωρίσουμε αξιολογότατους ανθρώπους και επιστήμονες, από τους οποίους μάθαμε πολλά πράγματα σε επίπεδο γνώσεων καθώς και οργάνωσης εκδηλώσεων.
            Σε όλους όσους αναφέρονται παραπάνω εκφράζουμε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» και μια υπόσχεση να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά !!!
            Παρακάτω παραθέτουμε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε, συνδιοργάνωσε ή συμμετείχε ο Σύλλογος μας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα:
-           Εθελοντικοί καθαρισμοί από τα μέλη του Συλλόγου στο Κάστρο του Διδυμοτείχου και το Κάστρο του Πυθίου, που αφορούσαν στη συγκομιδή σκουπιδιών, στην κοπή χόρτων και αφαίρεση της λοιπής άναρχης βλάστησης, ώστε να παραμείνουν τα μνημεία, προσβάσιμα και επισκέψιμα.
            -           Πραγματοποίηση περιπάτων («Καστρινοί Περίπατοι») από μέλη και φίλους του Συλλόγου στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, κατά τους οποίους ενημερωνόταν το κοινό για την ιστορία του κάθε μνημείου.
-           Περιηγήσεις και συνοδεία στην πόλη, στα μνημεία και μουσεία του Διδυμοτείχου, Σχολείων - Συλλόγων - Φορέων και επισκεπτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
            -           Συμμετοχή στις εκδηλώσεις «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-2014 και 2015» υπό την αιγίδα του Δήμου Διδυμοτείχου, με πραγματοποίηση ομιλιών που αφορούσαν την ιστορία του Διδυμοτείχου. Το 2014 στο Κέντρο Θρακικών Μελετών με ομιλητές μέλη του Συλλόγου μας και το 2015 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο με ομιλητή τον Εβρίτη φιλόλογο και ιστορικό κ.Σταύρο Δρακίδη.
            -           Συμμετοχή στο 6ο Πανθρακικό Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο από τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Τα Δίδυμα Τείχη», με εθελοντικές περιηγήσεις των επισκεπτών Συλλόγων, στην πόλη και στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.
-           Συμμετοχή στο 10ο Αντάμωμα των Απανταχού Πυθιωτών, με πραγματοποίηση Ημερίδας στο Πύθιο για την ιστορική διαδρομή του οικισμού και του Κάστρου, σε τρεις ενότητες (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα), με ομιλητές μέλη του Συλλόγου μας.
            -           Διοργάνωση και πραγματοποίηση θερινής εκδήλωσης στο Κάστρο του Διδυμοτείχου με τίτλο «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ», με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή κ.Νίκο Λυγερό και θέμα την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Διδυμοτείχου.
            -           Διοργάνωση και πραγματοποίηση επετειακής εκδήλωσης στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου, με τίτλο «200 Χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και η Συμβολή των Θρακών», με κεντρικό ομιλητή τον διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, κ.Θεοφάνη Μαλκίδη.
-           Προβολή ιστορικής κινηματογραφικής ταινίας με θέμα το Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά τιμώντας τα 110 χρόνια από τον ηρωικό θάνατό του. Πραγματοποιήθηκαν δύο προβολές, μία στο κοινό της πόλης και μία στους μαθητές των Γυμνασίων.
-           Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού με θέμα «Εικονική περιήγηση στο Κάστρο του Διδυμοτείχου», το οποίο σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων της πόλης μας, προβλήθηκε στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της περιοχής μας. Επίσης προβολή του υπόψη οπτικού υλικού πραγματοποιήθηκε στο κοινό του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας, στο ΚΑΠΗ Διδυμοτείχου, στο Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης και στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί.
-           Διοργάνωση δύο ποιητικών εκδηλώσεων επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης το Μάρτιο 2015 και του 2016. Στην πρώτη εκδήλωση το θέμα ήταν  «Διδυμότειχο: Γη του κάλους, της ιστορίας και του πολιτισμού» όπου παρουσιάσθηκαν τα έργα των Καστρινών ποιητών: Βασίλειου Σιναπίδη, Σωτήρη Χατζηπεντίδη, Τίτου Μανάκα, Ιάσωνα Ιωαννίδη και Ευάγγελου Κωτσίου. Το 2016 η ποιητική εκδήλωση είχε θέμα «Το Διδυμότειχο τιμά την ποίηση της Θράκης – Από τον Γεώργιο Βιζυηνό στον Αυγερινό Μαυριώτη». Στην υπόψη εκδήλωση τιμήσαμε το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού και αναδείξαμε το έργο του συντοπίτη μας ποιητή κ.Αυγερινού Μαυριώτη. Και στις δύο εκδηλώσεις κεντρικός ομιλητής ήταν ο φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής από την Ξάνθη, κ.Θανάσης Μουσόπουλος. Επίσης καθοριστική ήταν και η συμμετοχή των ωδείων της πόλης μας, «Θρακία Μούσα» του κ.Γιώργου Μανάκα και «Ωδείο Βορείου Έβρου» της κ.Ελένης Καρπίδα.     
-           Οργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης «Ελλάδα – Ρωσία: Συνάντηση Πολιτισμών και Παραδόσεων», σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη και της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, με σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων τουριστικής προβολής του Διδυμοτείχου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κοινό, στάδιο του Διδυμοτειχου, παρουσία Ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής το Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέϊ Ποπόφ.
            -           Συνδιοργανώσαμε με το «Ευγενίδειο» Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Διδυμοτείχου, τις «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου», το γνωστό «Καλέ Πανηγύρι 2015» της Πεντηκοστής, το οποίο για πρώτη φορά είχε χαρακτήρα 4ήμερου φεστιβάλ και διεξήχθη εξ’ ολοκλήρου πάνω στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, με πολύ μεγάλη συμμετοχή Συλλόγων, Φορέων και κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου 2015» δίνουν το έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις και καθιέρωσης τους ως τοπικό φεστιβάλ, στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιστορικής αξίας του Κάστρου μας.
-           Επίσης σε συνδιοργάνωση με την Ενωμένη Ρωμηοσύνη, την Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης, την Εφημερίδα «Αντιφωνιτής» και την «Αχελώος» Τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, με θέμα τη ζωή και τα έργα του Ιωάννη Καποδίστρια και περιελάμβανε και την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η Ενωμένη Ρωμηοσύνη.
-           Συμμετοχή στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης που συνδυάστηκε με εκδρομή των μελών του Συλλόγου στην Ξάνθη, με ιστορική ενημέρωση στο Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, οργάνωση τουριστικού περιπτέρου και ενημέρωση του κοινού στις Γιορτές για την ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας και βεβαίως με διασκέδαση με το Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης.
-           Συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Via Egnatia» στην αρχαία Τραϊανούπολη, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου οργανώσαμε τουριστικό περίπτερο και προβάλαμε με οπτικό και εποπτικό υλικό τα μνημεία του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής.
            -           Διοργάνωση εκδήλωση με θέμα τα «Σπήλαια του τόπου μας», για την οποία προσκαλέσαμε τα μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας Καβάλας (ΣΟΚ), τα οποία εξερεύνησαν τα σπήλαια της Ακροπόλεως στο Διδυμότειχο και της Βούβας στο Κουφόβουνο και μας ενημέρωσαν σχετικά, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό και παραθέτοντας προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησής τους.
-           Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου  «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2014 και 2015», καθόσον ο Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο εκ Διδυμοτείχου, έχει καθοριστεί από το Καταστατικό μας ως Προστάτης Άγιος του Συλλόγου. Πέραν αυτών, πραγματοποιήθηκε εθελοντική δενδροφύτευση από μέλη του Συλλόγου στο πάρκο έμπροσθεν του ομώνυμου ναού.
-           «Βραδιά Τοπικής Ιστορίας»,  με θέμα «Οχυρώνοντας τη Γνώση, Κατοχυρώνουμε τη Δράση», στην οποία καλεσμένος μας ομιλητής ήταν ο κ.Κωνσταντίνος Τσουρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κ. Τσουρής αναφέρθηκε εκτενέστατα στην οχύρωση του Κάστρου του Διδυμοτείχου και έδωσε στους παριστάμενους την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν βαθύτερα τα μνημεία του τόπου μας.
-           «Βραδιά Ιστορίας» με θέμα «Θεολογική Σχολή της Θράκης», με καλεσμένο μας ως ομιλητή τον Εκκλησιαστικό Ιστορικός, Θεολόγο και Νομικό κ. Ιωάννη Σιδηρά. Στην εκδήλωση αυτή τιμήσαμε τα 120 χρόνια από την ανέγερση του νέου κτιρίου της Σχολής (1896-2016) και γίναμε κοινωνοί του έργου και της δράσης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και της λαμπρότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
-           Συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές, τοπικών και πανελληνίων ΜΜΕ, με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού και μνημειακού πλούτου του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής. 
            Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις και δράσεις, σε επίπεδο επικοινωνίας και προβολής είχαμε την έμπρακτη στήριξη των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, των εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ του Νομού μας και όχι μόνο, και τους ευχαριστούμε θερμά !!!
            Μετά από δύο χρόνια «Γνώσης και Δράσης», αισθανόμαστε πιο ισχυρή τη δύναμη της θέλησης, της ορμής, του χρέους για να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε στον τόπο μας. Τα δύο αυτά χρόνια αποτελούν το εφαλτήριο για νέες δράσεις και καλούμε και άλλους συμπολίτες μας να δυναμώσουν τη φωνή των Καστροπολιτών και να συνδράμουν στο έργο του Συλλόγου, ώστε να δημιουργήσουμε μια δυναμική ανάδειξης του Διδυμοτείχου και της γύρω περιοχής, σε συνδυασμό με την ενημέρωση των συμπολιτών μας και ιδίως των νέων και των παιδιών μας, για την τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. 
            Και πάλι απευθύνουμε ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους που με κάθε τρόπο στήριξης, βοήθησαν, ενίσχυσαν, συμπαραστάθηκαν, ενδυνάμωσαν, πίστεψαν στις Δράσεις των Καστροπολιτών αυτά τα δύο πρώτα χρόνια, πάντα με γνώμονα τη Γνώση, την Ανάδειξη και την Αγάπη για τον τόπο μας.

«ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση»

Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ΔΙΔΥΜΟΤΕΊΧΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: