Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Θα μετατραπεί το Λιμεναρχείο Σαμοθράκης σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή;

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με την αναβάθμιση του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό εάν σκοπεύει να μελετήσει την μετατροπή του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης, το οποίο υπάγεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή



(Λιμεναρχείο ή Υπολιμεναρχείο), έτσι ώστε να μπορεί να αποτελεί η Σαμοθράκη τόπο συμφερόντων και να τυγχάνουν των ωφελημάτων της «δυσμενούς διαβίωσης» οι υπηρετούντες στην νήσο.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: Αναβάθμιση Α’ Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης
Η πρόσφατη αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής όχι μόνο δεν έλυσε τα χρονίζοντα προβλήματα των υπηρεσιών της Θράκης, αλλά τα επέτεινε. Ειδικά σε ότι αφορά το ζήτημα του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης, παραμένει το πάγιο αίτημα της μετατροπής του σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή (Λιμεναρχείο ή Υπολιμεναρχείο), ώστε να επιλυθούν μια σειρά προβλημάτων και στρεβλώσεων.
Η Σαμοθράκη αποτελεί τον ακροτελεύτιο φύλακα της νησιωτικής Ελλάδας στο Βορρά και βασικό προπύργιο της διαφύλαξης των συνόρων μας. Η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος  στο νησί είναι ιδιάζουσας σημασίας και αυτή βασίζεται στους όρους στελέχωσης των υπηρεσιών στο νησί και διαβίωσης των στελεχών των υπηρεσιών αυτών.
Η ενοποίηση των Λιμενικών Υπηρεσιών της Θράκης σε μία οργανωτική μονάδα με έδρα την Αλεξανδρούπολη δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στην στελέχωση των υπηρεσιών στο νησί. Συγκεκριμένα, ενώ η Σαμοθράκη ως τόπος συμφερόντων μπορεί να θεωρηθεί ως «δυσμενούς διαβίωσης», η υπαγωγή της στην Αλεξανδρούπολη δεν επιτρέπει την μοριοδότηση βάσει συνθηκών διαβίωσης.
Επίσης, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης θεωρείται στελεχωμένη Υπηρεσία, δεν μπορεί κάποιος Λιμενικός να αιτηθεί να υπηρετήσει στην Σαμοθράκη, ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Θράκης.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα από την μία να μην μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν-μετατεθούν συγκεκριμένα στη Σαμοθράκη, ενώ όσοι βρίσκονται εκεί να μην τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων περί «δυσμενούς διαβίωσης». Υπενθυμίζεται πως η ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζει το αντίστοιχο Αστυνομικό Τμήμα της Σαμοθράκης ως «δυσμενούς διαβίωσης» και όσοι μετατίθενται εκεί υπηρετούν υποχρεωτικά μόνο έναν χρόνο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
Σκοπεύετε να μετατρέψετε το Α’ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης σε αυτόνομη Λιμενική Αρχή, ώστε να μπορεί να στελεχωθεί όπως αρμόζει στη νήσο και τις ανάγκες της και ώστε να επιδέχονται των ανάλογων ωφελημάτων οι υπηρετούντες σε αυτήν;
Τι άλλα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;



Δεν υπάρχουν σχόλια: