Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η Περιφέρεια ΑΜΘ στην Πρωτοπορία της Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) στην Ευρώπη

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ παρουσίασε από κοινού με το Joint Research Center (JRC), της  Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015, την ολοκλήρωση της δράσης για την Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης που ανέλαβε πιλοτικά για όλη την Ευρώπη.
Η παρουσίαση των επιμέρους δράσεων κι ενεργειών, όπως και η προσπάθεια δόμησης ενός πρωτοποριακού προγράμματος, έγινε σε κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής



Επιτροπής, σε παριστάμενους εισηγητές Ευρωβουλευτές και σε όλους τους εμπλεκόμενους εμπειρογνώμονες της RIS3, από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ), τον επικεφαλή του JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Alessandro Rainoldi, ενώ ακολούθησαν και ανοιχτές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας. 
Τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, η επικεφαλής της διεύθυνσης G - Smart and Sustainable Growth and Southern Europe, της DG REGIO, κα. Charlina Vicheva, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής εμπνευστής της ιδέας και εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Markus Pieper, ο επικεφαλής του Competence Centre της DG REGIO, κ. Colin Wolfe, και o επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΣΠΑ 2014 – 2020, κ. Ιωάννης Φίρμπας.
Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα πρωτοποριακή πορεία της Δράσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης και η εφαρμογή τους στην πράξη,  αλλά και η συνεχής βελτίωση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε σε συντομία την ταυτότητα της Περιφέρειας, τη σημερινή της οικονομική κατάσταση, και τόνισε ότι, την περίοδο αυτή περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται τη φυγή από την αναπτυξιακή και διαρθρωτική αδράνεια, την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ανέφερε ότι, «έχοντας χαμηλή βάση εκκίνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά παρουσιάζοντας μεγάλες δυνατότητες και ισχυρή θέληση για ανάπτυξη, υιοθετήσαμε την εφαρμογή της περιφερειακής Στρατηγικής για την Καινοτομία, στη βάση των αρχών της Έξυπνης Εξειδίκευσης, που ήταν για εμάς μια πρόκληση  η επιλογή μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φιλοδοξώντας να αξιοποιήσουμε αποδοτικά όλους τους διαθέσιμους πόρους. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δούλεψε εντατικά, σε συνεργασία με το JRC, με στόχο να φτάσουμε μέσα από τον χάρτη Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, στη διεύρυνση των δυνατοτήτων της».
Περιέγραψε την εξέλιξη του προγράμματος, τις επιμέρους δράσεις, τα επιτεύγματα, τις συμμετοχές και τις προτάσεις για τη συνέχεια. Τόνισε δε, ότι ετοιμάζονται πέντε (5) προσκλήσεις, στο χώρο της Καινοτομίας, και πως «συμφωνούμε ότι η διάχυση του σχεδιασμού, των πρακτικών και των αποτελεσμάτων σε άλλες Περιφέρειες σύγκλισης της Ευρώπης, πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Τέλος, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Χαρίτση για την τιμητική και ουσιαστική σημασία της παρουσίας του, τον Ευρωβουλευτή Markus Pieper, για την πρόταση της Δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, , την κα. Charlina Vicheva και τα στελέχη της, καθώς και όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχή υλοποίηση της Δράσης. 
Η επικεφαλής της διεύθυνσης G - Smart and Sustainable Growth and Southern Europe, της DG REGIO, κ. Vicheva, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επιτυχημένη εφαρμογή της μεθοδολογίας που επιλέχθηκε, καθώς και τη σημαντικότητά της για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, με εμπεριστατωμένη παρέμβασή του, περιέγραψε την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ εξέφρασε τη στήριξη και την ικανοποίηση του για την μέχρι τώρα πορεία της Δράσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, για την Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Την αποστολή εκτός από τον Περιφερειάρχη, πλαισίωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο από Περιφερειακές Αρχές, όπως η ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ, όσο και από τις κεντρικές υπηρεσίες διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως η Εθνική Αρχή Συντονισμού ΕΣΠΑ. Επιπλέον, επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες και ερευνητικά – ακαδημαϊκά ιδρύματα, που συμμετείχαν στα Εργαστήρια Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στη διάρκεια του πιλοτικού έργου, έλαβαν μέρος στην εκδήλωση. Επίσης συμμετείχαν αξιωματούχοι και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές.







Δεν υπάρχουν σχόλια: