Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Επιστολή διαμαρτυρία Επιμελητηρίου Έβρου προς τον Υπουργό Οικονομικών

Προς
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Υπουργό Οικονομικών
Κύριε Υπουργέ,
            Η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησή σας να επιβληθεί νέος φόρος κατανάλωσης περί τα 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τη μορφή του



κατεπείγοντος στη Βουλή και σήμερα τίθεται προς ψήφιση, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και μας βρίσκει αντίθετους και αγανακτισμένους. Δυστυχώς, οι εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, σας οδήγησαν για άλλη μια φορά στον δρόμο των καταταλαιπωρημένων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που καλούνται και πάλι να σηκώσουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.
            Οι οινοπαραγωγοί της χώρας, ακόμη και αυτοί του ακριτικού Νομού Έβρου, παλεύουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ενάντια στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τις δυσμενείς κυβερνητικές αποφάσεις να διατηρήσουν ένα γεωργικό προϊόν, με τεράστια παράδοση και παγκόσμια αναγνώριση, σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Ενάντια σε κάθε πρόγνωση, οι παραγωγικές και οινοποιητικές μονάδες της περιφέρειας καταφέρνουν να διακριθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ποιότητά τους, συμπληρώνοντας έτσι την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και φυσικά ενισχύοντας την εθνική οικονομία.
            Παρολ’ αυτά με αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήδη οι οινοποιητικές επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί με αύξηση του ΦΠΑ στον οίνο που έφτασε σήμερα στο 23%. Επίσης, λόγω της κρατικής αδυναμίας να ελέγξει το παραεμπόριο, υφίστανται τεράστια ζημία στα έσοδα τους λόγω του συνεχόμενου λαθρεμπορίου – παραεμπορίου οινοπνευματωδών ποτών από τα σύνορα της χώρας. Παρά δε τις επανειλημμένες κραυγές προς όλους τους αρμόδιους φορείς για εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία διέλευσης, την τεχνολογική αναβάθμιση και την ανθρώπινη στελέχωση των τελωνείων, εσείς μέχρι και σήμερα ουδέν καταφέρατε προς την κατεύθυνση αυτή.       Επειδή δεν υπάρχει καμία λογική που να στηρίζει την απόφασή σας να χτυπήσετε ένα εθνικό προϊόν με τεράστια δυναμική και εξαγωγικό χαρακτήρα, που μετά βεβαιότητας θα επιφέρει απολύσεις και τεράστια μείωση εσόδων από τα ταμεία του κράτους και των ασφαλιστικών φορέων.
            Σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα την διάταξη που αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον οίνο, ως ενέργεια που θα βλάψει υπέρμετρα τον κλάδο των οινοπαραγωγών και την εθνική μας οικονομία. Επιτέλους σταματήστε να διώκετε την νόμιμη επιχειρηματικότητα και τις υγιείς παραγωγικές μονάδες της χώρας και ασχοληθείτε με τις πραγματικές παθογένειες του συστήματός σας που στοιχίζουν πολλαπλάσια στα έσοδα του κράτους.


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου

Χριστόδουλος Τοψίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: