Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, διοργανώνει Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης Φορέων για την ένταξη Δράσεων με εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑΜΕΑ  στο Π.Ε.Π. Αν. Μακεδονίας - Θράκης 2014 - 2020.  Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 (ώρα προσέλευσης 10.00-10.30), στο Ξενοδοχείο Arcadia (Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής).
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα



Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»).
Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Συντονιστής: Βασίλης Κούτσιανος, Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.00-10.30
Προσέλευση – Εγγραφές
10.30-11.00
Χαιρετισμοί
Γ. Παυλίδης, Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ
Β. Πιτσινίγκος, Προϊστάμενος Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Π-Α.Μ.Θ.
Σ. Κρεμμύδας, Μέλος Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ.
11.00-10.20
Απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα: Βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας
Μαρίλυ Χριστοφή, Εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας – Συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ.
11.20-11.50

Παρουσίαση των προβλέψεων για την αναπηρία (μη διάκριση/προσβασιμότητα) στο Ε.Π., στη Στρατηγική Επικοινωνίας και στην Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη (ΠΕΣΚΕ)
Ι. Παπούδης και Χρ. Ιωαννίδης, Στελέχη Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Π-Α.Μ.Θ.
11.50-12.20
Παρουσίαση προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. (προσβασιμότητα, μη διάκριση, δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ενίσχυση διαχειριστικής ικανότητας αναπηρικών οργανώσεων κ.λπ.) και την ανάγκη εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγικής για την Αναπηρία.
Δημήτρης Λογαράς, Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ.
12.20-12.50
Ερωτήσεις - Συζήτηση
12.50-13.10
Διάλειμμα
13.10-13.40
Ι) Η χρήση από την ΕΥΔ των εργαλείων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την οριζόντια ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στο Ε.Π.
α) Κριτήριο Αξιολόγησης «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία» - Χρήση του Παραρτήματος ΙΙ
β) Κριτήριο Αξιολόγησης για τη « Μη διάκριση λόγω αναπηρίας»
Ελ. Κουφού, Στέλεχος  Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Π-Α.Μ.Θ
II) Εξειδίκευση των προαναφερθέντων απαιτήσεων/παράθεση παραδειγμάτων/ Τρόποι ισχυροποίησης των αδύναμων κρίκων της παραπάνω διαδικασίας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των ΕΔΕΤ για την αναπηρία
Μαριλύ Χριστοφή – Δημήτρης Λογαράς, Ε.Σ.Α.μεΑ.
13.40-14.00
Ερωτήσεις - Συζήτηση
14.00-14.15
Κλείσιμο - Αποτελέσματα Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης


Δεν υπάρχουν σχόλια: