Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Κύκλος επαφών του Αν. Δημοσχάκη για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα

Έκλεισε σήμερα, 1/10, ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αν. Δημοσχάκης τον κύκλο επαφών του με επίσημους φορείς του Έβρου και της Θράκης σε σχέση με την φημολογούμενη διάνοιξη των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας στον Έβρο προς διευκόλυνση των μεταναστευτικών & προσφυγικών ροών.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον οποίον ενημέρωσε για τις προτάσεις του σε σχέση με το



μεταναστευτικό & προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και ενημερώθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου.
Αντίστοιχου περιεχομένου συνάντηση είχε ο Βουλευτής και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κκ. Άνθιμο, καθώς η Εκκλησία μας παραμένει ο πιο αφοσιωμένος φορέας στην χώρα μας στην προάσπιση & εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας σε ανάγκη.
Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Αθανάσιο Βίτσα, κατά την οποία συζητήθηκε και η κατάσταση στο νησί, το οποίο δέχεται δυσανάλογο όγκο παράνομων μεταναστών αλλά και προσφύγων μερικές φορές!
Ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο επαφών του για την αντιμετώπιση του κινδύνου που εγκυμονεί η ενδεχόμενη Κυβερνητική απόφαση της διάνοιξης των συνόρων μας, ο κ. Δημοσχάκης ενημέρωσε για τις προτάσεις του πάνω στο εν λόγω ζήτημα. Κυριότερη πρόταση είναι σε πρώτη φάση η δημιουργία ειδικών κέντρων καταγραφής στις χώρες γύρω από την Συρία, οι οποίες είναι ουσιαστικά χώρες πρώτης υποδοχής, όπου θα πραγματοποιείται από τον ΟΗΕ & τους υφιστάμενους φορείς του η ταυτοποίηση των πραγματικών προσφύγων και ο διαμοιρασμός τους  θεσμικά & συγκροτημένα απ’ ευθείας (και όχι μέσω Ελλάδας) στις χώρες της Ε.Ε. .
Επίσης, σημαντική κίνηση αποτελεί η άσκηση διπλωματικής πίεσης προς τις χώρες αυτές, ειδικά την Τουρκία, για να υιοθετήσουν επιτέλους μια πιο υπεύθυνη πολιτική στην εισδοχή μεταναστευτικών ροών από τα σύνορά τους και να συμβάλλουν έτσι στο να σταματήσει η ταύτιση των πραγματικών προσφύγων σε ανάγκη με παράνομους μετανάστες από χώρες σε καθεστώς ειρήνης.
Με το ανθρωπιστικό σκέλος των πολιτικών αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος ορθά δομημένο και εξασφαλισμένο, τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. μπορούν να προχωρήσουν στην σύνταξη ενός ενιαίου επιχειρησιακού Σχεδίου υπό το FRONTEX, με σκοπό την διαφύλαξη των χερσαίων & θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε., τόσο στον κάθετο άξονα Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας και Κύπρου, όπως και στον οριζόντιο άξονα Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Γαλλίας, Ισπανίας & Πορτογαλίας. Το σχέδιο αυτό θα υλοποιείται από τις εκάστοτε κρατικές Αστυνομικές & Λιμενικές Αρχές, αλλά και με την ουσιαστική συμμετοχή & βοήθεια των αντιστοίχων Σωμάτων των Κρατών Μελών δεύτερης γραμμής, υπό την εποπτεία, φυσικά, & χρηματοδότηση της Ε.Ε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: