Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΑΔΕΔΥ Έβρου : Θέματα για άμεσες αποφάσεις και δράσεις των βουλευτών του νομού μας και άλλων φορέων

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου σεβόμενη από τη μια το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές του νομού μας ως εκπρόσωποι των συμπολιτών τους στο ελληνικό κοινοβούλιο και από την άλλη τους δημοσίους υπαλλήλους που εκπροσωπεί έκρινε απαραίτητο αλλά και υπεύθυνο να συναντηθεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου με τους βουλευτές του Έβρου για να τους ενημερώσει για όλα τα άμεσα ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο και κυρίως τις



υπηρεσίες του νομού και τους εργαζόμενους σε αυτές. Επίσης η συνάντηση μαζί τους ήταν ακόμα πιο επιβεβλημένη γιατί στο διάστημα που ακολουθεί θα περάσουν από τη Βουλή μια σειρά από νομοσχέδια για τα οποία πριν τα ψηφίσουν ή όχι θα έπρεπε να γνωρίζουν τις θέσεις μας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δύο από τα ζητήματα που είναι πολύ άμεσα και μπορεί να αποτελέσουν μέχρι και «αιτία πολέμου» με την κυβέρνηση και όσους τα ψηφίσουν είναι η κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίου και το νέο ενιαίο μισθολόγιο.
Το επίδομα παραμεθορίου κινδυνεύει να χαθεί με έμμεσο τρόπο από την κυβέρνηση μέσω της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στο βασικό μισθό η οποία δε θα γίνει ποτέ γιατί το νέο μισθολόγιο θα αποφέρει νέες μειώσεις στους μισθούς. Για μία χώρα με τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας ένα επίδομα σαν κι αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά θα πρέπει και να αυξηθεί, αν πραγματικά δε θέλει να δει τα συνοριακά της μέρη να αδειάζουν από δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα παραμεθορίου λειτουργεί ως κίνητρο αλλά και ως επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που ζουν και εργάζονται σε τέτοια μέρη. Είναι ένα επίδομα που στην πραγματικότητα εκμηδενίζεται όταν αυτοί οι εργαζόμενοι αποφασίζουν για διάφορους λόγους να ταξιδέψουν σε πιο κεντρικά μέρη της χώρας. Η κατάργηση του λοιπόν θα μπορούσε να αποτελέσει και αιτία πολέμου με όσους θα ψηφίσουν σε αυτή, γιατί θα σημαίνει ότι η κρατική πολιτική δε λογαριάζει τις ιδιαιτερότητες των συνόρων αυτής της χώρας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από τη μεριά μας να συναινέσουμε στην περαιτέρω εξαθλίωση των παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας και του Έβρου ειδικότερα που αδειάζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια από δημοσίους υπαλλήλους και υπηρεσίες.
Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα εντάσσεται στο νέο μισθολογικό κόστος που θα ορίζει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και που υπάρχει ο κίνδυνος να αποφέρει νέες μειώσεις μισθών και μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των επαγγελματικών κατηγοριών (Π.Ε. - Τ.Ε. - Δ.Ε. - Υ.Ε.) όπως και μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των βαθμολογικών κλιμακίων σε μία κοινή επαγγελματική κατηγορία. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια νέα μείωση των μισθών και νέες αποκλίσεις μεταξύ των κατηγοριών για τις οποίες είναι υπεύθυνο το κράτος ελλείψει στρατηγικού σχεδιασμού όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης και εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών που δε συνυπολογίζουν όλα τα προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με το τι και πως προσφέρει ο κάθε εργαζόμενος στο αντικείμενο εργασίας τους στοχεύοντας εντέλει στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν κανένα δημόσιο υπάλληλο σύμμαχο σε μια τέτοια πολιτική.
Αυτές τις δύο εξελίξεις δεν υπάρχει περίπτωση να τις δεχτούμε.
Η Ε.Γ. έθεσε στους βουλευτές και μια σειρά από ζητήματα στα οποία είναι αντίθετη και οφείλουν να πάρουν θέση και να δώσουν λύσεις.
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων και άλλων οργανισμών ή υπηρεσιών του Δημοσίου με σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτών (π.χ. υπηρεσίες από το ΣΔΟΕ, τα Εντελλόμενα, την καθαριότητα στους Δήμους, Οργανισμοί Αθλητισμού/Πολιτισμού στους Δήμους κ.α.). Με αβέβαιο έως επικίνδυνο το μέλλον των συναδέλφων μας σε αυτές.
Σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αντιμετωπίζουμε σε υπηρεσίες του νομού μας σε σημείο που ξεπερνούν τα όρια της αντοχής αυτών που εργάζονται για να τις καλύψουν. Πιο συγκεκριμένα στις Εφορίες, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα Τελωνεία, σε κάποιους τομείς των Δήμων και της Περιφέρειας, στην Πολιτική Αεροπορία του νομού μας τα κενά σε προσωπικό είναι τραγικά ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες έχουν αυξηθεί από το κράτος. Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις μέρες ημερήσιας ανάπαυσης (ρεπό) που δικαιούνται ούτε τις άδειές τους.
Επίσης στις υπηρεσίες αυτές οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται στο σύνολο τους τις υπερωρίες τις οποίες αναγκάζονται να κάνουν ή τις επιπλέον υπηρεσίες που τους ανατίθενται με αποτέλεσμα το κράτος τους τελευταίους μήνες να είναι ο πιο αφερέγγυος εργοδότης.
Επιπλέον η συνεχόμενη μείωση χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών έχει επιφέρει δυσαρμονία στη λειτουργικότητα των υπηρεσιών σε σχέση με τις υπηρεσίες που οφείλουν να προσφέρουν (π.χ. καύσιμα στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα) και ελλείψεις σε εξοπλισμό όπως και αδυναμία σε σύγχρονους εξοπλισμούς όπως για παράδειγμα σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου στα τελωνεία.
Τέλος έγινε συζήτηση και εκφράστηκαν οι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων και για τομείς όπως το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, την υγεία, την εκπαίδευση, την αξιολόγηση και για άλλους τομείς του δημοσίου για τα οποία επίσης οι βουλευτές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν πρωτοβουλίες μετά την ενημέρωση που τους έγινε.

Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό.
Αύξηση ορίων ηλικίας με άμεση εφαρμογή ανατρέποντας οικογενειακούς και επαγγελματικούς σχεδιασμούς και κοινωνικές πολιτικές και ενισχύοντας τις θέσεις ανεργίας. Μείωση συντάξεων και εφάπαξ. Ζητάμε:
Κατάργηση της αύξησης ορίου ηλικίας στα 67 και προσλήψεις στο δημόσιο.
Τη διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του Κράτους και την ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό.
Την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του PSI και όχι μόνο.
 Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.
Την απόρριψη του μέτρου της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και της επιβάρυνσης των συνταξιούχων για τα ελλείμματα στο χώρο της Υγείας.

Υγεία:
Υποχρηματοδότηση Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας).
Υπολειτουργία και διαφαινόμενο κλείσιμο Νοσοκομείου Διδ/χου αντί να γίνει ένα αυτόνομο Νομαρχιακό Νοσοκομείο του ΕΣΥ.
Αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων-εξετάσεων και αύξηση της απαλλαγής των Δ.Υ. από το κόστος.
Αναντίστοιχες κρατήσεις για την παροχή υγείας που έχουμε – Πληρώνουμε αδρά για να μην έχουμε.

Εκπαίδευση:
Υποχρηματοδότηση σχολικών μονάδων (Δε φτάνει ούτε για το πετρέλαιο).
Έντονα και σοβαρά κτιριακά προβλήματα σε κατασκευές και χώρους.
Απλήρωτες οι καθαρίστριες με σύμβαση από τον Σεπτέμβριο παρόλο που ο κωδικός πίστωσης έχει εγκριθεί και τα λεφτά υπάρχουν. Παράλληλα τις ετοιμάζουν και νέες μειώσεις στις πενιχρές τους μισθοδοσίες (παίρνουν από 70 έως 250€ ανάλογα με τη λειτουργικότητα του σχολείου)
Μεγάλα κενά σε προσωπικό και αβέβαιο το μέλλον στην Α΄/θμια και τη Β΄/θμια Εκπ/ση.

Αξιολόγηση:
Επιφύλαξη απέναντι στο νέο νόμο που περιμένουμε. Πρέπει να γίνει διάλογος ουσιαστικός πριν έρθει ο οποιοσδήποτε νόμος. Να απαντηθούν και να συμφωνηθούν από κοινού ζητήματα σχετικά με:
Ποιος θα την κάνει.
Ποιους στόχους θα εξυπηρετεί.
Ποια εργαλεία και μέθοδοι θα χρησιμοποιηθούν.
Αν θα μπουν κριτήρια αύξησης της παραγωγικότητας του Δημοσίου. Να μην συνδέεται με το απροσδιόριστο «πριμ παραγωγικότητας».
Να μη συνδέεται με απολύσεις.
Να μη συνδέεται με μισθολογική & βαθμολογική προαγωγή.

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου εκτός από την ενημέρωση των βουλευτών πήρε πρωτοβουλία να ενημερώσει κι άλλα Νομαρχιακά Τμήματα ώστε να προκύψουν αντίστοιχες παράλληλες δράσεις καθώς και κοινές δράσεις μαζί με όλα τα Α΄/θμια Σωματεία του κάθε νομού. Επίσης ενημερώθηκε και η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για όλα τα θέματα που πήραμε πρωτοβουλίες και κυρίως για τη σημασία που έχει στην περιοχή μας και τις αντίστοιχες αυτής το επίδομα παραμεθορίου.
Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου προσδοκώντας σε μια ειλικρινή και καρποφόρα συνεργασία στα πλαίσια των θεσμικών ρόλων που υπηρετούμε όλες οι παραπάνω πλευρές θα συνεχίσει να τις ενημερώνει, να συνεργάζεται με αυτές και να διεκδικεί τα δίκαια των αιτημάτων της.
Πιο συγκεκριμένα, στον άξονα αυτής της συνεργασίας θεωρεί ότι οι βουλευτές του νομού μας που αποτελούν τη «φωνή» των συμπολιτών τους στην Ελληνική Βουλή θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να συμπαρασύρουν κι άλλους βουλευτές να κάνουν το ίδιο πείθοντάς τους για τις δίκαιες θέσεις μας σε όσα τους θέσαμε και κυρίως για τα πρώτα δύο άμεσα ζητήματα: το επίδομα παραμεθορίου και το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Γιατί ακόμα και το επίδομα παραμεθορίου μπορεί να αφορά τους κατοίκους και τους βουλευτές των συνόρων αλλά δείχνει και τις διαθέσεις της κρατικής πολιτικής που σχεδιάζεται μέσα στη Βουλή.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ. ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.

Για την Ε.Γ.
Ο                                                                                 Ο
Πρόεδρος                                                                   Γ. Γραμματέας
Τσίρτσης Παναγιώτης                                                            Ναλμπάντης Ευάγγελος


Δεν υπάρχουν σχόλια: