Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας οστράκων ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση στην Αλεξανδρούπολη και συλλήψεις

Ένας τόνος και επτακόσια τριάντα κιλά (1.730 kgr) όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τις πρωινές ώρες χθες, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν δύο (02) 60χρονοι άνδρες για κατοχή και μεταφορά από κοινού, με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.



Συγκεκριμένα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από παρακολούθηση, εντόπισαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2015, στην ευρύτερη περιοχή παραλίας Αρίστεινου, τους ανωτέρω δράστες να φορτώνουν σε Ε.Ι.Χ. όχημα, σάκους οι οποίοι βρισκόταν στην ακτή και σε μικρό βάθος στη θάλασσα.
Στη συνέχεια οι ανωτέρω 60χρονοι οδηγήθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης όπου κατόπιν περαιτέρω ερευνών διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν – διακινούσαν με σκοπό την πώληση – εμπορία ενενήντα (90) σάκους με όστρακα του είδους αχιβάδας (Ruditapes decussatus),συνολικού βάρους ενός τόνου και επτακοσίων κιλών (1.730 kgr) με διαστάσεις από 3,2 cm έως4,0cm μικρότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5 cm και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως κρίθηκαν μετά από διενέργεια εξέτασης από το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου.
Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, καθώς και η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά ενώ το όχημα στο οποίο μεταφορτώθηκε η ποσότητα των οστράκων, δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά τους.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω όχημα και η ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια: