Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Επίσκεψη και επίδοση επιστολής για το ζήτημα της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας στον αρμόδιο Υπουργό

Σε σημερινή, 20/8 και ώρα 13:00, επίσκεψή του στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης ενημέρωσε σχετικά τον Υπουργό και του επέδωσε επιστολή με θέμα την αντιμετώπιση της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας, καταστρεπτικής ζωονόσου των βοοειδών, η οποία, παρά τις πολύμηνες προειδοποιήσεις του Βουλευτή και των τοπικών φορέων του Έβρου, αφέθηκε να περάσει από την Τουρκία, στην οποία παρουσιάζει έξαρση, στον Ελληνικό χώρο.




Η επιστολή κοινοποιείται σε σειρά φορέων και αρμοδίων, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Στουπή, του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννη, καθώς και όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, όπως και της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. κας Αραμπατζή και του Εκπρόσωπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Καραγκούνη. Επιπροσθέτως, έχουνε ενημερωθεί τηλεφωνικά όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.
Στην επιστολή συνάπτονται οι δύο ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο Βουλευτής για το εν λόγω θέμα (τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2015), μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων πάνω στο ζήτημα, ενημερωτικό σημείωμα και επιστολή του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου του Έβρου, επιστημονικό σημείωμα πάνω στην ζωονόσο από το Ισραήλ (το οποίο έχει αντιμετωπίσει την εν λόγω ζωονόσο) και πρόσφατη σχετική ΚΥΑ (2792/81140) αναφορικά με τις αποζημιώσεις.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για τις κινήσεις που έπρεπε να έχουνε ήδη γίνει (επαφές με Ε.Ε. και άλλα κράτη που αντιμετώπισαν στο παρελθόν ή αντιμετωπίζουν το εν λόγω ζήτημα, μέτρα πρακτικής πρόληψης εξάπλωσης της ασθένειας), αλλά κυρίως για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος, κυρίως σε ότι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θα πληγούν και την, έστω τώρα, αντιμετώπιση του ζητήματος. Βασικό αίτημα η μεταφορά ειδικού κλιμακίου στον Έβρο, πολιτικού και τεχνικού προσωπικού, για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών.

Η επιστολή:

Αναστάσιος Δημοσχάκης    
Βουλευτής Έβρου Νέας Δημοκρατίας
Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Αθήνα, 20 / 08 / 2015

ΠΡΟΣ:



ΚΟΙΝ.:

Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Ευάγγελο Αποστόλου

1. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Παναγιώτη Σκουρλέτη
2. Πρόεδρο ΕΛΓΑ, κο Νίκο Στουπή
3. Επικεφαλής Ευρωβουλευτών Ν.Δ., κο Μανώλη Κεφαλογιάννη
4. Έλληνες Ευρωβουλευτές
5. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Δ., κα Φωτεινή Αραμπατζή
6. Εκπρόσωπο Τύπου Ν.Δ., κο Κων/νο Καραγκούνη


ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση καταγεγραμμένων κρουσμάτων ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ στον Νομό Έβρου


Σχετ.:  1. Ερώτηση Αν. Δημοσχάκη 3709 / 19-06-2015
            2. Ερώτηση Αν. Δημοσχάκη 459 / 04-03-2015
            3. Περίληψη Μελέτης Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων
            4. Ενημερωτικό σημείωμα Ισραηλινού κτηνοτροφικού οργανισμού πάνω στη νόσο
            5. Επιστολή Κτηνοτροφικού και Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης
            6. Κ.Υ.Α. 2792/81140
            7. Συνημμένο NON PAPER για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ζωονόσου


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Παρά τις προσπάθειες και τις προειδοποιήσεις μας από τον περασμένο Μάρτιο περί της επικινδυνότητας εξάπλωσης στη χώρα μας της εξαιρετικά επικίνδυνης ζωονόσου της ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ, μέσω των συνόρων μας στον Έβρο με την γείτονα χώρα της Τουρκίας, όπου η ζωονόσος παρουσιάζει έξαρση, όλα δείχνουν πως δεν αποφύγαμε τα χειρότερα και η ζωονόσος είναι εδώ.

Με δύο τουλάχιστον γραπτές μου ερωτήσεις και με πολλές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του Έβρου είχαμε ζητήσει την άμεση, έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη, πρωτίστως, του φαινομένου. Βασικό μας αίτημα ήταν η συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές, αλλά και τις Τουρκικές αρχές, ώστε να βρεθεί άμεσα κοινός τόπος δράσης πάνω στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της ζωονόσου.

Είχαμε ενημερωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για την μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις προσπάθειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης πάνω στο ζήτημα των εμπλεκομένων μερών, ενώ γνωρίζουμε πως πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και η επικαιροποιημένη ΚΥΑ για την αντιμετώπιση των ζωονόσων (Αριθμ. 2725/81140), δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε εάν έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις πρόληψης του φαινομένου, είτε πίεσης προς την Ε.Ε. για την υιοθέτηση εμβολιασμού των ζώων, είτε πρακτικών για την εξάλειψη πιθανών φορέων (έντομα) της ζωονόσου.

Πλέον είμαστε έκθετοι στην καταστρεπτική αυτή ασθένεια και για αυτό ο κτηνοτροφικός κόσμος, οι φορείς, αλλά και εν γένει οι πολίτες του Έβρου ζητούμε ενημέρωση και δράσεις πάνω στα παρακάτω θέματα:
1.      Κυριότερο όλων, άμεση μετάβαση αρμόδιου κλιμακίου σε επίπεδο Υπουργών και στελεχωμένο με το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό στον Έβρο για τον σχεδιασμό και συντονισμό των επόμενων ενεργειών του κράτους.
2.      Άμεσα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης της νόσου, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ειδική μέριμνα για τα έντομα-φορείς της ασθένειας που ευθύνονται για την έξαρση.
3.      Διαβεβαίωση κτηνοτρόφων για την πλήρη και άμεση αποζημίωσή τους σε περίπτωση καταστροφής των κοπαδιών τους. Η υφιστάμενη ΚΥΑ αφήνει κενά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και δημιουργεί θέματα σε ότι αφορά το ύψος, το εύρος και την εφαρμογή των αποζημιώσεων, χρήζει, δε, τροποποιήσεων.
4.      Υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από και συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο με χώρες που έχουν αντιμετωπίσει την εν λόγω ασθένεια (π.χ. Ισραήλ, 2012, 2007 κλπ.).
5.      Συνεργασία με την Ε.Ε. και τους κατάλληλους φορείς της, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, για την συντεταγμένη δράση, την εξασφάλιση πόρων και την έγκριση μέσων για την αντιμετώπιση της ζωονόσου.
Tα ως άνω είναι βασικοί άξονες οι οποίοι πρέπει να αναλυθούν σε επιμέρους εξειδικευμένες δράσεις, ώστε να διασωθεί και να προφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου (άνω των 20.000 αγελάδων και 15.000 περίπου νεογέννητων), της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος πως θα πράξετε τα δέοντα και με τη σειρά μου σας διαβεβαιώνω πως θα με βρείτε συνεπή συμπαραστάτη σε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι αποδέκτες της κοινοποίησης της παρούσης, παρακαλούνται για τις δικές τους ενέργειες, βάσει αρμοδιοτήτων τους.


Με Θερμές Ευχαριστίες                                                                     Βουλευτής Έβρου



         
       Αναστάσιος Δημοσχάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: