Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Σύλλογος Εθελοντών αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας: Συχνές ερωτήσεις για την εθελοντική αιμοδοσία

Τι είναι το αίμα; 
Το αίμα είναι ένας υγρός ιστός, απαραίτητος για τη ζωή του ανθρώπου. 
Αποτελείται από τα παράγωγά του, τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το πλάσμα. 

Πότε χρειαζόμαστε μετάγγιση αίματος; 
Αν τραυματιστούμε μετά από ατύχημα. 
Κατά το χειρουργείο ή τη μεταμόσχευση. 
Αν συμβούν επιπλοκές τοκετού στη μητέρα. 
Στην θεραπεία του καρκίνου ή της λευχαιμίας.



Στα παιδιά με μεσογειακή αναιμία. 
Στην αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας, της έλλειψης παραγόντων πήξης, των παθήσεων νεφρών ή ήπατος και άλλων καταστάσεων. 
Οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται στην χώρα μας; 

Χρειάζονται περίπου 2.000 αιμοληψίες κάθε μέρα, για να συλλέξουμε τις 620.000 φιάλες αίματος που χρειαζόμαστε κάθε χρόνο.  Τις μισές από αυτές τις προσφέρουν οι εθελοντές αιμοδότες, και τις υπόλοιπες υποχρεώνονται την τελευταία στιγμή να τις καταθέσουν οι συγγενείς και οι φίλοι των ασθενών.  Δεν καταφέρνουμε όμως να καλύψουμε τις ανάγκες των δικών μας συνανθρώπων και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε από την Ελβετία 30.000 μονάδες αίματος.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα; 
Όποιος είναι υγιής, από 17 μέχρι 65 χρονών και ζυγίζει πάνω από 50 κιλά. Αν αποφάσισες να προσφέρεις το αίμα σου, να θυμάσαι ότι η υγεία του ασθενή που θα το λάβει είναι στα χέρια σου. Είναι σημαντικό να συμπληρώνεις με προσοχή το ερωτηματολόγιο που θα σου δοθεί. Κάθε λεπτομέρεια σ’ αυτό είναι σημαντική γιατί έχει στόχο να εκτιμήσει πιθανούς λόγους ή μόνιμου αποκλεισμού σου από την αιμοδοσία.

Δηλαδή; 
Αν είσαι κρυωμένος με πυρετό, συνάχι, πονόλαιμο, αν έχεις διάρροια, ή αν παίρνεις αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες, γιατί μπορεί να μεταδώσεις τη λοίμωξη στον ασθενή. Αν υποβλήθηκες σε χειρουργική επέμβαση, τατουάζ, τρύπημα για σκουλαρίκια, πρέπει να περιμένεις έξι μήνες ενώ σε περίπτωση τοκετού ένα χρόνο.
Αποκλείεσαι μόνιμα από την αιμοδοσία αν πάσχεις από καρδιαγγειακό νόσημα, αν παίρνεις ορισμένα φάρμακα, αν έχεις κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αν εσύ ή ο σύντροφός σου πάσχετε από ηπατίτιδα ή AIDS.  

Αν έχεις επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, μη δώσεις αίμα, μάθε να προστατεύεις πρώτα τον εαυτό σου.

Πόσο διαρκεί η αιμοληψία; 
Η αιμοληψία διαρκεί 5 – 10 λεπτά. Το αίμα συλλέγεται σε ένα ειδικό ασκό, αποστειρωμένο και μιας χρήσης.

Πόσο αίμα θα μου πάρουν κατά την αιμοδοσία; 
Κάθε φορά δίνεις 450 γραμμάρια, το ένα εικοστό από το ολικό σου αίμα το οποίο ο οργανισμός το αντικαθιστά πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερις φορές το χρόνο, αν είσαι άντρας και δύο φορές, αν είσαι γυναίκα.

Πρέπει να έχω φάει κάτι; 
Ναι! Χρειάζεται να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς λιπαρά. (π.χ πρωινό με κουλούρι).  Κι αυτό γιατί μετά από ένα γεύμα με λιπαρά το πλάσμα παίρνει το χρώμα του γάλακτος (γίνεται λιπαιμικό) και αναγκαζόμαστε να το πετάμε μαζί με τα αιμοπετάλια κρατώντας μόνο τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Μήπως δίνοντας αίμα κινδυνεύω; 
Τι μπορεί να πάθω δίνοντας αίμα; 
Η αιμοδοσία είναι μια ασφαλής διαδικασία για το δότη. Μπορεί να αισθανθείς μόνο λίγη ζάλη, η οποία περνάει αμέσως. Επιπλέον έχεις και σοβαρό όφελος μιας και έχει αποδειχθεί ότι η τακτική αιμοδοσία προστατεύει την καρδιά μας.

Και γιατί πρέπει να δώσω εγώ αίμα; 
Το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί στο εργαστήριο και είναι απαραίτητο για τη ζωή. Όλοι μπορεί να χρειαστούμε αίμα αύριο, ακόμη και εσύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: