Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Πλήγμα για την εκπαίδευση του Έβρου η κατάργηση του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Γραπτή ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη αναφορικά με την κατάργηση του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών ερωτώνται εάν ισχύει η προώθηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την




κατάργηση του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, όπως αυτό είχε αποφασιστεί να λειτουργήσει σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.
Το σχολείο αυτό αποτελούσε ελπιδοφόρο μήνυμα για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, καθώς θα έδινε την ευκαιρία στα Εβριτόπουλα να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαίδευση ανωτέρου επιπέδου. Με την διαφαινόμενη κατάργησή του, η εκπαίδευση στον Έβρο, αλλά και ο ίδιος ο Νομός δέχονται ένα σημαντικό πλήγμα, την στιγμή ειδικά που θα έπρεπε το Κράτος να φροντίζει για την πολύπαθη αυτή περιοχή!

Ακολουθεί η γραπτή ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:             1) κ. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
            2) κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ:            Αποχαρακτηρισμός Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης
Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (στην εκάστοτε μορφή τους) αποτέλεσε μια διέξοδο για τα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου μόρφωση με γνώμονα το ταλέντο και την αριστεία. Για αυτό άλλωστε καταψηφίσαμε το πρόσφατο Νομοσχέδιο για την Παιδεία (4327/2015) το οποίο θεωρούμε πως αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους, αλλά και για αυτό η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος περιμέναν με λαχτάρα το δικό τους Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο.
Πράγματι, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) 205588/Δ6 (ΦΕΚ 3398/17-12-2014) του Υπ. Οικονομικών και του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων ιδρύθηκε, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ουσιαστικά το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το σχολικό έτος 2015-2016 και έτοιμο κτίριο για την στέγασή του στον “Μύλο Μασούρα”, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 1 στην Αλεξανδρούπολη, γενναιόδωρη προσφορά του τοπικού Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Δυστυχώς, μαθαίνουμε από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη πως σε επικοινωνία του με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου ενημερώθηκε για την απένταξη του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης και την μη έναρξη λειτουργίας του, βάσει προωθούμενης ΚΥΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το πρόσφατο Νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν προκύπτει ειδική μνεία το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης να καταργηθεί, παρά μόνο θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης (Παρ. 1 του Άρθρου 10 του Ν.4327/2015), οπότε δεν δυνάμεθα να γνωρίζουμε την αιτιολογία κατάργησής του.
Ζητάω επισταμένως εδώ και 4 σχεδόν μήνες να δείξει το Ελληνικό Κράτος την φροντίδα που της αναλογεί στην πλέον πληγείσα και ταλαιπωρημένη (τόσο λόγω των συνόρων, όσο και λόγω των καιρικών συνθηκών) περιοχή της Ελλάδας, τον Έβρο. Αντί όμως ο Έβρος να μετατρέπεται σε Νομό Πρότυπο για όλη την Ελλάδα και αντάξια της Ευρώπης Πύλη της, η Κυβέρνηση φέρεται να «ξηλώνει» ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς την ανάπτυξη και την πρόοδο του Έβρου και των παιδιών του.
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία και όλοι οι τοπικοί παράγοντες του Έβρου δηλώνουμε απερίφραστα την επιθυμία μας να εφαρμοστεί η ΚΥΑ, βάσει της συνέχειας και συνέπειας που απαιτείται να έχει το Κράτος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, και να λειτουργήσει το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης βάσει της ισχύουσας πρόσφατης νομοθεσίας, ως δηλαδή Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

Ισχύει η ενημέρωση αυτή, της κατάργησης του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης βάσει προωθούμενης ΚΥΑ και βάσει ποιας αιτιολογίας;
Σκοπεύετε σε περίπτωση που ισχύει η απόφαση κατάργησης, ενάντια στις ανάγκες και τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, να προβείτε σε ακύρωσή της και να λειτουργήσει κανονικά το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Ακριτικού Έβρου, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολύπαθων Εβριτών για πρόσβαση των παιδιών τους σε περισσότερες ευκαιρίας εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου;



Δεν υπάρχουν σχόλια: