Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ενημέρωση για την εξάπλωση του παθογόνου Xylella fastidiosa

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου – Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου εφιστά την προσοχή των καλλιεργητών, φυτωριούχων, διακινητών φυτωριακού υλικού ελιάς και άλλων ειδών στην εξάπλωση του καταστροφικού παθογόνου οργανισμού Xylella fastidiosa («ξυλέλα»).
Πρόκειται για φυτοπαθογόνο (βακτήριο) καραντίνας, για το



οποίο προβλέπονται ιδιαίτερα μέτρα περιορισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δυνατότητα προσβολής πολλών φυτικών ειδών, όπως ελιές, αμπέλια, πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στην ελιά είναι “καψάλισμα”, κάψιμο των φύλλων, μαρασμός φύλλων, κλαδιών και τελικά ολόκληρου του δέντρου.
Ως εκ τούτου παρακαλούμε τους παραγωγούς να ενημερώνουν την Υπηρεσία για σχετικά ασυνήθη συμπτώματα στις εν λόγω καλλιέργειές τους.
Επισημαίνουμε προς τους εισαγωγείς και διακινητές των φυτών Olea L. (ελιά), Prunus L. (π.χ. ροδακινιά, αμυγδαλιά κ.α.), Vinca L. (πχ. βίγκα), Malva L. (πχ. μολόχα), Portulaca L. (πχ. αντράκλα), Quercus L. (πχ. βελανιδιά) και Sorghum L. (πχ. σόργο) καταγωγής τρίτων χωρών, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, ότι προϋπόθεση εισαγωγής τους σε χώρες της Ένωσης αποτελεί η συμμόρφωση σε ειδικές απαιτήσεις και επιθεώρηση από αρμόδιο επίσημο φορέα.
Η ασθένεια που προκαλείται από τον παραπάνω οργανισμό έχει επεκταθεί εκτός των ήδη οριοθετημένων, σε βορειότερες περιοχές της Απουλίας (περιφέρεια της Ιταλίας), παρόλο που δεν έχει αναφερθεί σε άλλη χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου
και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Έβρου, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, στη διεύθυνση Καραολή & Δημητρίου 40, 2ος όροφος, Γραφείο 6,
Αρμόδιοι υπάλληλοι : Σαλαμπάσης Βασίλειος και Αργυρόπουλος Μενέλαος. Τηλέφωνα επικοινωνίας 25513-57165, 25513-57167, 25513-57120.



Δεν υπάρχουν σχόλια: