Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Οι παραλίες του Έβρου: Για μπάνιο στην άκρη του Αιγαίου

Μπορεί ο Έβρος να είναι ξακουστός για το μοναδικής αξίας Δέλτα του ποταμού Έβρου, ένα μνημείο της φύσης που μαγεύει με την ομορφιά του και τη σπουδαία του αξία από οικολογικής άποψης, όμως ο ακριτικότερος νομός της Ελλάδας προσφέρει κι άλλες συγκινήσεις, που τον κάνουν να κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι και η ακτογραμμή, που βρέχεται από την άκρη του Αιγαίου,



το Θρακικό πέλαγος.
Παραλίες χιλιομέτρων, με κατάξανθη απέραντη αμμουδιά και καταγάλανα νερά περιμένουν τους λάτρεις της θάλασσας για να απολαύσουν ξένοιαστες βουτιές σε τοπία μοναδικά, με θέα τη Σαμοθράκη. Από το Δέλτα του Έβρου, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία ως τη Ροδόπη, σε ολόκληρη την περιοχή ανατολικά και δυτικά της Αλεξανδρούπολης έχει μια πληθώρα παραλιών για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.
Παραλία Ντεμίρ Αλί


Είναι γνωστή και με το όνομα Άη Γιώργης, από το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί και είναι η πιο ξακουστή παραλία της Μάκρης, στον Έβρο. Η παραλία Ντεμίρ Αλί απέχει από την Αλεξανδρούπολη περίπου δέκα χιλιόμετρα προς τα δυτικά και θεωρείται μία από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες παραλίες του Έβρου. Η τουρκική ονομασία της ακτής σημαίνει κατά λέξη «σίδερο» όμως δεν είναι γνωστό το πώς προέκυψε ως τοπωνύμιο. Πάνω στην αμμώδη παραλία, με τα υπέροχα καταγάλανα νερά της θάλασσας του βόρειου Αιγαίου θα βρείτε και οργανωμένους χώρους, αλλά και μεγάλο, ελεύθερο τμήμα, για όσους προτιμούν πιο ήρεμες στιγμές στην ακροθαλασσιά. Στην ακτή υπάρχει επίσης ταβέρνα και καφετέρια, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα και να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό και το φαγητό σας με φόντο ένα πανέμορφο τοπίο.
Παραλία ΕΟΤ
Ακριβώς δίπλα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, είναι απόλυτα οργανωμένη, ιδανική για όλους. Αμμουδερή, φαρδιά, με πεντακάθαρα, γαλανά νερά. Προσφέρεται για παιχνίδι με την άμμο και το νερό – για μικρούς και μεγάλους! Στην παραλία του ΕΟΤ φτάνει κανείς εύκολα και γρήγορα, καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται στα όρια της Αλεξανδρούπολης, προς τα δυτικά. Η ακτή είναι αμμώδης, με ξανθή, ψιλή άμμο, ενώ υπάρχει και αρκετός ελεύθερος χώρος για όσους προτιμούν να στήσουν τη δική τους ομπρέλα και να απολαύσουν μια ήρεμη μέρα στη θάλασσα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα – η παραλία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία – ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη: ντους, μίνι μάρκετ, καφετέρια, τουαλέτες και αποδυτήρια, αλλά και εστιατόριο, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει το γεύμα και το δείπνο του. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, ενώ όλες οι εγκαταστάσεις διαθέτουν πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Παραλία Αγίας Παρασκευής


Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 14 χιλιομέτρων δυτικά της Αλεξανδρούπολης, δίπλα στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Μάκρης. Στην παραλία Αγίας Παρασκευής ο επισκέπτης βρίσκει ό,τι μπορεί να χρειαστεί καθώς είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ – μπαρ που προσφέρουν στους λουόμενους καφέ, δροσιστικά ποτά αλλά και ελαφρύ φαγητό. Είναι από τις αμμουδερές παραλίες του Έβρου και θεωρείται «κοσμική» παραλία, αφού συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την πρωτεύουσα, που την προτιμά για τα καθαρά, γαλανά νερά της και βέβαια γιατί η πρόσβαση προς αυτή είναι εύκολη και γρήγορη ακόμα και από το κέντρο της πόλης. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή που βρίσκεται κοντά και όπου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, την ημέρα της γιορτής της.
Παραλία της Νέας Χιλής
Βρίσκεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, προς τα δυτικά. Την συναντά κανείς πάνω στον παραλιακό δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα του Έβρου με το παραθαλάσσιο χωριό της Μάκρης και τα δυτικά χωριά του Έβρου, τα Δίκελλα και τη Μεσημβρία. Η παραλία της Νέας Χιλής είναι αμμώδης, με καστανή, πολύ ψιλή άμμο και προσφέρεται για κολύμπι, καθώς τα νερά είναι γαλάζια και πεντακάθαρα, ενώ το βάθος είναι κλιμακωτό. Κατά μήκος της υπάρχουν τουριστικές υποδομές, καλαίσθητες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ θα βρείτε και πλήθος από καφέ – μπαρ και ταβέρνες πολύ κοντά.
Παραλία Μάκρης
Παραθεριστικό κέντρο όλης της περιφέρειας του Έβρου, είναι αμμώδης, μεγάλη σε μήκος, με ρηχά νερά, ιδανικά και για μικρά παιδιά. Στην παραλία της Μάκρης θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, καντίνες και καφετέριες, που προσφέρουν στους λουόμενους όλα τα απαραίτητα για να περάσουν μια ξένοιαστη μέρα στη θάλασσα. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται το μικρό ομώνυμο χωριό, που θεωρείται από τα σπουδαιότερα παραθαλάσσια κέντρα του Έβρου. Πάνω στην παραλία θα βρείτε ξενοδοχειακές μονάδες και πλήθος τουριστικών καταλυμάτων για τους παραθεριστές, ενώ σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν ταβέρνες και καφετέριες για όσους επιλέξουν να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους στην περιοχή μετά το κολύμπι και την ηλιοθεραπεία!
Παραλία Μεσημβρίας


Βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό, στο νοτιοδυτικό άκρου του νομού Έβρου. Πρόκειται για ένα από τα καλοκαιρινά θέρετρα της περιοχής, που είναι περισσότερο γνωστό για τον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται πάνω στην παραλιακή ζώνη. Μπροστά από τα ερείπια της αρχαίας Μεσημβρίας δεν επιτρέπεται η κολύμβηση, καθώς οι αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί και πιστεύεται πως μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης βρίσκεται στο σημείο βυθισμένο. Όλη η υπόλοιπη αμμώδης παραλία της Μεσημβρίας όμως είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες της περιοχής. Τα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά του Θρακικού Πελάγους, η ψιλή, καστανή αμμουδιά, η κοντινή απόσταση από τα κεντρικότερα σημεία του οικισμού κάνει πολλούς επισκέπτες της περιοχής να προτιμούν να κολυμπήσουν εκεί, παρά σε κάποια από τια υπόλοιπες της περιοχής, που είναι εξίσου θελκτικές – όπως ο Σκορπιός και η παραλία στα Δίκελλα.
Κόκκινα Βράχια
Βρέχεται από τα γαλάζια νερά του βόρειου Αιγαίου και οι επισκέπτες του ακριτικού νομού θα τη συναντήσουν λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη, στα δυτικά και λίγο πριν τον παραθαλάσσιο οικισμό της Χιλής. Πρόκειται για μικρούς γραφικούς ορμίσκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες πλημμυρίζουν από κόσμο. Στα Κόκκινα Βράχια θα βρουν το ιδανικό μέρος για να απολαύσουν την ημέρα τους στη θάλασσα όσοι αγαπούν τις βουτιές, καθώς το πολυεπίπεδο βραχώδες ύψωμα στη μια άκρη, που φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα ύψος προσφέρεται για ριψοκίνδυνους κολυμβητές που δεν διστάζουν να δοκιμάσουν τις «δυνάμεις» τους! Τα νερά είναι πεντακάθαρα, ενώ η ακτή διαθέτει ψιλό πετραδάκι – είναι από τις λίγες παραλίες του Έβρου που δεν έχουν άμμο. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καφετέριες που προσφέρουν στους λουόμενους τα απαραίτητα.
Παραλία Μεταμόρφωσης του Σωτήρα
Διαθέτει ψιλή, χρυσή άμμο και καταγάλανη θάλασσα. Βρίσκεται στα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης και την ομώνυμη κωμόπολη με τον αρχαιολογικό χώρο από την ρωμαϊκή εποχή. Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο Δέλτα του Έβρου, το αξεπέραστο φυσικό αξιοθέατο της περιοχής με τα μοναδικά τοπία. Η παραλία Μεταμόρφωσης του Σωτήρα δεν είναι ιδιαίτερα κοσμική και οργανωμένη, προσφέρει όμως στους λουόμενους βασικές υπηρεσίες, ενώ η εύκολη πρόσβαση με ΙΧ, ακόμα και με την δημόσια συγκοινωνία, την κατατάσσει ανάμεσα στις δημοφιλείς παραλίες του Έβρου.
Παραλία Δικέλλων

Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τα Δίκελλα, έναν από τους οικισμούς που ανήκει στο Δήμο Αλεξανδρουπόλεως, σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Έβρου. Η παραλία των Δικέλλων είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μήκος της, διαθέτει όμως και μεγάλους ελεύθερους χώρους. Αν είστε από τους λάτρεις της διασκέδασης στην παραλία, τότε τα beach barsστα Δίκελλα θα σας καλύψουν, για πιο… «δυνατές» καταστάσεις, τα οποία όμως δεν ενοχλούν όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους ήσυχα με την οικογένειά τους, καθώς το μεγάλο μήκος της παραλίας δεν περιορίζει κανέναν.
Σκορπιός
Απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης, πολύ κοντά στον οικισμό Δίκελλα και την ομώνυμη δημοφιλή τους παραλία. Ο Σκορπιός είναι επίσης αμμώδης ακτή, με πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά, ιδανικά για κολύμπι και για δροσερές βουτιές στα νερά του βορείου Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους. Διαθέτει άριστη οργάνωση, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και διάφορες άλλες ανέσεις για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Η παραλία του Σκορπιού είναι γνωστή και αγαπητή και στους ψαροτουφεκάδες, καθώς ο βραχώδης βυθός γύρω από την ακτή είναι ιδανικό καταφύγιο για ψάρια.





Δεν υπάρχουν σχόλια: