Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) Στην πόλη μας (Αλεξανδρούπολη) χρειάζονται κάτι ακόμα

Πολλές φορές, χαρακτηρίζουμε  τη Δημόσια Διοίκηση ως τον ‘μεγάλο ασθενή’. Πράγματι αυτό, σε κάποιο βαθμό, είναι αλήθεια.  Όταν μια Δημόσια Διοίκηση δεν έχει στο κέντρο της τον πολίτη, αλλά τις πελατειακές σχέσεις και τις παράνομες συναλλαγές, σίγουρα ασθενεί. Όταν μια Δημόσια Διοίκηση δρα ως τροχοπέδη στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, σίγουρα πάσχει. Όταν μια Δημόσια Διοίκηση είναι δύσκαμπτη, αργοκίνητη, αναποτελεσματική και γραφειοκρατική, σίγουρα χρειάζεται επέμβαση.
Ο λόγος που η Δημόσια Διοίκηση δεν έχει καταρρεύσει πλήρως, ήταν και είναι η ευσυνειδησία, η εργατικότητα, το μεράκι και



το φιλότιμο μιας μερίδας δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.

***
Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης, μετά τη μεταπολίτευση, ακολούθησε πολύ αργά βήματα. Μόλις το 2002, υπήρξε μια τεραστία καινοτομία. Ήταν η ίδρυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Σκοπός τους, η μείωση της  γραφειοκρατίας  και η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Ο ‘μεγάλος ασθενής’ άρχισε να αναρρώνει.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ),  συστάθηκαν με αυτή την ονομασία με το άρθρο 31 του νόμου 3013/2002 , αρχικά στις Περιφέρειες και τις τότε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Δήμους ενώ στη συνέχεια με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (Ν. 3852/2010), συγχωνεύτηκαν και περιήλθαν στους ΟΤΑ Α’ βαθμού.     
Τα ΚΕΠ, με την πάροδο του χρόνου και με την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, αποκτούν συνεχώς νέες αρμοδιότητες – πέραν αυτών των ΟΤΑ - και αποτελούν πλέον, τα σημεία επαφής πολλών Υπουργείων και Οργανισμών  με τους πολίτες, παρέχοντας υπηρεσίες  μιας στάσης.
Είναι από τις λίγες δημοσιές υπηρεσίες  με  διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Λειτουργούν  καθημερινά  8:00 - 20:00 και Σάββατο 8:00 - 14:00.
Πολλές φόρες, με την εξαγγελία κάποιου νέου κυβερνητικού μέτρου και την ανακοίνωση ότι η υποβολή αιτήσεων θα μπορεί να γίνεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, στα κατά τόπους ΚΕΠ επικρατεί το αδιαχώρητο. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, δωρεάν παροχή  ηλεκτρισμού, το επίδομα ενοικίου,  την επιδότηση σίτισης κλπ.
Στην πόλη μας, μετά την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ,  λειτουργεί μόνο ένα ΚΕΠ το οποίο για να ανταποκριθεί κατά το καλύτερο δυνατόν στις απαιτήσεις των καιρών, πέραν από το φιλότιμο των εργαζομένων χρειάζεται και αυτά που τα ΚΕΠ άλλων Δήμων τα διαθέτουν από την έναρξη λειτουργίας τους.
Ενδεικτικά αναφέρονται : κατάλληλη κτιριακή δομή, δυνατότητα άμεσης πρόσβασης ΑμεΑ, τοποθέτηση του λογότυπού τους στο χώρο στέγασης για εύκολη αναγνώριση-πρόσβαση ημέρα και νύκτα, ένταξη τους στον επίσημο δικτυακό τόπο του Δήμου υπό τύπο συνδέσμου, καθίσματα αναμονής πολιτών, μηχανισμό παροχής αριθμού προτεραιότητας κλπ.
Εύλογο λοιπόν το συμπέρασμα ότι, το υπάρχον ΚΕΠ παρέχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μόνο από τους υπαλλήλους του, υστερώντας όμως σε όλα τα άλλα προσβάλλοντας την αισθητική πολιτών και αιρετών.
 Ο σεβασμός στον πολίτη δεν πρέπει να εξαντλείται στα στενά όρια της παροχής κάποιων δημοσίων υπηρεσιών  αλλά και στον τρόπο που αυτές παρέχονται.


Αλεξανδρούπολη     Απρίλιος  2015

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Δημότης    Αλεξανδρούπολης


Δεν υπάρχουν σχόλια: