Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Καστροπολίτες: «Το Στοίχημα» ένα χρόνο μετά

Πριν ένα χρόνο περίπου, μία ομάδα νέων ανθρώπων στο Διδυμότειχο, αισθανόμενοι την ανάγκη της ανάδειξης και προβολής, της ιστορίας, των μνημείων και της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομίας του τόπου τους, ξεκίνησαν από κοινού τις διεργασίες διαβουλεύσεων, συντονισμού και υλοποίησης εθελοντικών δράσεων, καθώς και της οργάνωσης της όλης προσπάθειας σε μία μορφή ενιαίου σώματος.



Για το όλο θέμα, άλλωστε οι περισσότεροι ήταν έτοιμοι από καιρό, διακατεχόμενοι από την έμπρακτη αγάπη για τον τόπο και την ιστορία που τον περιβάλει, καθώς και τη ζέση για την ανάδειξη, τη διαφύλαξη και συνέχιση της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώθηκαν σε μια κοινή πορεία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα, ήταν να εκφραστεί η παραπάνω κίνηση σε μορφή συλλογικής προσπάθειας και να πραγματωθεί με την ομπρέλα ενός νέου Συλλόγου που θα καλύψει αυτές τις ανάγκες και ταυτόχρονα θα αποτελέσει την αιχμή στη δημιουργική ανάπτυξη και προβολή του Διδυμοτείχου και της περιοχής του.
Καθοριστική ημερομηνία στην πορεία αυτής της προσπάθειας ήταν η 30η Μαρτίου 2014, οπότε σε μία πρώτη μαζική συνέλευση κατοίκων της πόλης, λήφθηκε η οριστική απόφαση για την ίδρυση Συλλόγου και άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών από τα ιδρυτικά μέλη. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε η έναρξη δράσεων με γνώμονα τη Γνώση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας και τη Δράση για την ανάδειξη και προβολή του τόπου. Έτσι προήλθε η ονομασία και ο αυτοπροσδιορισμός του Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση».
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι προβλεπόμενες κινήσεις και ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές, που οδήγησαν στην έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας του Συλλόγου και την καταχώρησή του ως «Αναγνωρισμένο Σωματείο» της περιοχής του Βορείου Έβρου στις 24 Ιουλίου 2014. Μετά και την εγγραφή νέων μελών, πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες, οπότε αναδείχθηκαν τα όργανα λειτουργίας του Συλλόγου (Συντονιστική Γραμματεία, Ελεγκτική Επιτροπή) και συγκροτήθηκαν σε σώμα.
Παράλληλα με τα διαδικαστικά, οι δράσεις των Καστροπολιτών ξεκίνησαν αμέσως με την απόφαση συγκρότησης τους και έτσι παρουσίασαν ένα πλούσιο έργο, που μέσα σε ένα μόλις χρόνο, επιγραμματικά μόνο προσδιορίζεται όπως παρακάτω:
1. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-2014» υπό την αιγίδα του Δήμου Διδυμοτείχου, με πραγματοποίηση Ημερίδας στο Κέντρο Θρακικών Μελετών για την ιστορική διαδρομή του Διδυμοτείχου, σε τρεις ενότητες (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα).
2. Συμμετοχή στο 6ο Πανθρακικό Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο, με εθελοντικές περιηγήσεις των επισκεπτών Συλλόγων στην πόλη και στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.
3. Συμμετοχή στο 10ο Αντάμωμα των Απανταχού Πυθιωτών, με πραγματοποίηση Ημερίδας στο Πύθιο για την ιστορική διαδρομή του οικισμού και του Κάστρου, σε τρεις ενότητες (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα).
4. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ-2014», με αρτοκλασία στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη του εκ Διδυμοτείχου, ο οποίος έχει καθοριστεί από το Καταστατικό του Συλλόγου, ως Προστάτης Άγιος.
5. Διοργάνωση και πραγματοποίηση θερινής εκδήλωσης στο Κάστρο του Διδυμοτείχου με τίτλο «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ», με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Νίκο Λυγερό και θέμα την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Διδυμοτείχου.
6. Διοργάνωση και πραγματοποίηση επετειακής εκδήλωσης με τίτλο «200 Χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και η Συμβολή των Θρακών», με κεντρικό ομιλητή τον διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, Θεοφάνη Μαλκίδη.
7. Προβολή ιστορικής κινηματογραφικής ταινίας επί διήμερο, στο κοινό της πόλης και στους μαθητές των Γυμνασίων με προσφορά και αναμνηστικών δώρων.
8. Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού με επίγειες και εναέριες λήψεις από τα μνημεία του Διδυμοτείχου. Ακολούθως η προβολή του επεξεργασμένου υλικού στο κοινό της πόλης υπό τον τύπο της «Εικονικής Περιήγησης» και παρουσίαση της ιστορίας των μνημείων από μέλη του Συλλόγου.
9. Διοργάνωση ποιητικής βραδιάς, με προβολή και βράβευση του έργου των «Καστρινών Ποιητών» με κεντρικό ομιλητή τον ποιητή και λογοτέχνη Θανάση Μουσόπουλο, τη συμμετοχή του Θεατρικού Συλλόγου (ΘΕΑΣΥ) Διδυμοτείχου και του Ωδείου «Θρακία Μούσα», με παράλληλη εκδήλωση Έκθεση Ζωγραφικής από τον ζωγράφο και ποιητή, Βασίλη Χρυσανθακόπουλο, καθώς και εθελοντική συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων.
10. Εθελοντικοί καθαρισμοί από μέλη και φίλους του Συλλόγου στο Κάστρο του Διδυμοτείχου (3 φορές) και στο Κάστρο του Πυθίου, που αφορούσαν στη συγκομιδή σκουπιδιών, στην κοπή χόρτων και αφαίρεση της λοιπής άναρχης βλάστησης, ώστε να παραμείνουν τα μνημεία, προσβάσιμα και επισκέψιμα.
11. Διοργάνωση και πραγματοποίηση περιπάτων στο Κάστρο του Διδυμοτείχου («Καστρινοί Περίπατοι») από μέλη και φίλους του Συλλόγου, κατά τους οποίους γίνεται και ενημέρωση για την ιστορία του κάθε μνημείου.
12. Εξυπηρέτηση και συνοδεία Σχολείων - Συλλόγων - Φορέων και επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην πόλη, στα μνημεία και στα Μουσεία του Διδυμοτείχου.
Επιπλέον των παραπάνω, μέσω των σελίδων που διατηρεί ο Σύλλογος στο διαδίκτυο, ενημερώνονται τακτικά οι επισκέπτες για την Ιστορία, τα Μνημεία, τα πολιτιστικά γεγονότα, την κληρονομιά του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής. Οι σελίδες του στο διαδίκτυο, αλλά και στα μέσα μαζικής δικτύωσης παρουσιάζουν αυξημένη επισκεψιμότητα από φίλους από όλη την Ελλάδα, αλλά και την υφήλιο (πλέον των επισκεπτών από το εσωτερικό και τις γειτονικές χώρες, ενημερώνονται από τις σελίδες φίλοι από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αυστραλία).
Από την ίδρυσή του ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» είχε να αντιμετωπίσει μία πρόκληση και να κερδίσει ένα διπλό ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Να σταθεί αντάξιος των περιστάσεων και να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες ως σωματείο με «σπάνιο» χαρακτήρα, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για το πανελλήνιο, διατηρώντας τις αρχές της διαφύλαξης και ανάδειξης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την άλλη μεριά, το «σπάνιο» χαρακτήρα συμπληρώνει η πρωτότυπη δομή του, που καθορίζεται από το Καταστατικό του με την απουσία Προεδρείου και τη λειτουργία του με Συντονιστική Γραμματεία, επιτυγχάνοντας με υπόψη το εγχείρημα, την άκρως δημοκρατική του λειτουργία.
Όπως αποδεικνύει η ετήσια πορεία των Καστροπολιτών, αλλά και οι προοπτικές και δράσεις που ανοίγονται στο μέλλον, δίνουν δύναμη, αυτοεκτίμηση και περηφάνια στα μέλη τους. Μεγάλη ευθύνη και έναυσμα σε νέες προσπάθειες αποτελούν η εκτίμηση, η συμπαράσταση και η αγαστή συνεργασία από φίλους, συλλόγους, σωματεία, φορείς, αλλά και από τους απλούς επισκέπτες του Διδυμοτείχου, στους οποίους πλέον μένει συνυφασμένη η έννοια του Διδυμοτείχου της πάλαι ποτέ κραταιάς και ακμάζουσας Καστροπολιτείας, με τους ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ.
Διακατεχόμενοι πάντα από ανιδιοτελή αγάπη προς τον τόπο τους και με σταθερό γνώμονα την ανάδειξη και προβολή της Ιστορίας, των Μνημείων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνεχίσουν τις προσπάθειες σε μια πορεία με πολλούς και θερμούς συνοδοιπόρους και αποδεικνύουν ότι …
οι ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ κερδίζουν το ΣΤΟΙΧΗΜΑ !!!
Χρόνια Πολλά στους Καστροπολίτες

με Δράσεις για τη Γνώση και Γνώση για τις Δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: