Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η παραλία Απολλωνιάδας (και πάλι) σε κίνδυνο

Το 2010, με αφορμή τις ζημιές που είχαν προκαλέσει οι νοτιάδες στην παραλία της Απολλωνιάδας, σε άρθρο μου με τίτλο: ‘’Η ΠΑΡΑΛΙΑ   ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ’’ μεταξύ άλλων έγραφα :«..Το θέμα παραλιακή ζώνη έχει δυο διαστάσεις. Η μια αφορά το ουσιαστικό, την προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσίας  και η άλλη το  χρηστικό και αισθητικό, την ανάπλαση… Ο κίνδυνος να υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος και της παιδικής χαράς, είναι ορατός. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά



φαινόμενα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας με απρόβλεπτες συνέπειες… Για το τμήμα από το Φάρο μέχρι και το νεώσοικο των Ναυτοπροσκόπων, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο Ζώνη Λιμένα, αρμόδιος για την εκτέλεση έργων  είναι ο ΟΛΑ ΑΕ,  ενώ  για τα υπόλοιπο τμήμα, μέχρι και το ξενοδοχείο «Εγνατία», το οποίο είναι Ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας, αρμόδιος είναι  ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ… Όπως και να έχουν τα πράγματα, ελπίζουμε, να βρεθεί η λύση  από τη νέα ισχυρή, λόγω Καλλικράτη, Δημοτική Αρχή  που πρόκειται να αναλάβει… »
   Πράγματι, η νέα Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης, ασχολήθηκε με το θέμα και μετά από ενέργειές της εγκρίθηκε η ΜΠΕ του έργου (Απόφαση ΥΠΕΚΑ 167976/30-4-2013) το οποίο  και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013  (Απόφαση 7799/22-10-2013) και μέσα στο 2014 άρχισε να υλοποιείται.
Όμως, η χθεσινή κακοκαιρία (31-1-2015) με τους θυελλώδεις νοτιάδες έφερε στην επιφάνεια κάτι δυσάρεστο.
Στο έργο δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται και η στροφή προ του ξενοδοχείου ΕΓΝΑΤΙΑ,  όπως θα έπρεπε,  αφού η αρμοδιότητα και η ευθύνη για το παραλιακό τμήμα, από το νεώσοικο των Ναυτοπροσκόπων (προέκταση της οδού Ρήγα Φεραίου) μέχρι το Ξενοδοχείο Greecotel (δυτικά του Εθνικού Σταδίου) το οποίο είναι χαρακτηρισμένο  Ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας, (Απόφαση Γ.Γ Περιφέρειας ΑΜΘ αριθ. 5063/21-9-2004 ΦΕΚ 944Δ/20-10-2004) είναι του Δήμου  Αλεξανδρούπολης.
Μετά από όλα αυτά τίθεται το ερώτημα: έγινε κάποιο λάθος στη  μελέτη ή έγινε σμίκρυνση του έργου για οικονομικούς λόγους;     


Αλεξανδρούπολη    01-02-2015
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)


Δεν υπάρχουν σχόλια: