Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Το 1ο Summer Multi Sports Camp του Εθνικού είναι εδώ και πολλούς μήνες μια πανέμορφη ανάμνηση για την Αλεξ/πολη.

Η πρωταθλήτρια του Εθνικού στο επί κοντώ, φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ και μέλος της επιτροπής στίβου του Εθνικού, Αντωνία Καλαφατζή μας θυμίζει στην παρακάτω ανασκόπηση το πρωτότυπο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Εθνικού.
Εισαγωγή
Ιστορικά ο κατασκηνωτικός θεσμός παραμένει ισχυρός και προσαρμόζεται σε κάθε εποχή, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα και τα χαρακτηριστικά της. Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου



πολέμου αναπτύχθηκε ραγδαία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύοντας: α) στη βελτίωση της σωματικής, της ψυχικής, και της πνευματικής υγείας των κατασκηνωτών, β) στην κοινωνικοποίησή τους με άλλα άτομα και γ) στην ενεργητική ενασχόλησή τους με κατάλληλες για την ηλικία τους δραστηριότητες.
Το Camp του Εθνικού Αλεξανδρούπολης
Το Camp του Εθνικού διαφοροποιείται από τις τυπικές κατασκηνώσεις και λειτουργεί ως ημερήσια κατασκήνωση, δηλαδή τα παιδιά προσέρχονται καθημερινά στους χώρους άθλησης, παραμένουν εκεί και αθλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και επιστρέφουν στο σπίτι όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Δεκτά γίνονται παιδιά ηλικίας 6 - 16 χρονών, τα οποία έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με 9 αθλήματα στα οποία δραστηριοποιείται ενεργά το σωματείο, σύμφωνα με τα κινητικά πρότυπα που ταιριάζουν στην ηλικία τους. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους αναπτύσσονται σωματικά και κοινωνικά και αποκτούν θετικότερη εικόνα για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, οι γονείς τους μπορούν να ασχολούνται απρόσκοπτα με τις υποχρεώσεις τους γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους είναι σε ένα ασφαλές, αθλητικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Οφέλη
Τα οφέλη που προκύπτουν από το Campείναι πολλά, για πολλούς. Ορισμένα από αυτά είναι τα ακόλουθα:
Τα παιδιά που συμμετέχουν αθλούνται υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών και: α) βελτιώνονται στα αθλήματα που συμμετέχουν, β) γνωρίζουν άλλα παιδιά και παίζουν μαζί τους και γ) γνωρίζουν την οικογένεια του Εθνικού και πολλά από αυτά συνεχίζουν την αθλητική τους δραστηριότητα εγγραφόμενα ως αθλητές στο σωματείο.
Οι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους μία εποικοδομητική δραστηριότητα μετά τη λήξη του σχολείου.
Οι 20 προπονητές που απασχολούνται αυξάνουν λίγο το εισόδημά τους.
Δίνεται η ευκαιρία σε μέλη του σωματείου να εργαστούν εθελοντικά και να αποκτήσουν εμπειρία.
Δημιουργία της ιδέας
Η ιδέα για το Camp του Εθνικού δημιουργήθηκε ως εξέλιξη της ημερήσιας κατασκήνωσης που διοργάνωνε τα τελευταία χρόνια το τμήμα πετοσφαίρισης του σωματείου. Ο Εθνικός αφουγκράστηκε την τοπική κοινωνία και δημιούργησε ένα φρέσκο και καινοτόμο πολυαθλητικό γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
Προετοιμασία
Ικανά άτομα σχεδιάζουν το Camp και με τρόπον ώστε να διευκολύνουν την ανάμειξη και τη συμμετοχή όλων όσοι συμμετέχουν. Σημαντικό μέρος της οργανωτικής διαδικασίας είναι η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (Κ.Ο.Ε), η οποία: α) κατευθύνει και συντονίζει τις ενέργειες όλων των μελών που συμμετέχουν στην οργάνωση και β) κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση των εγκαταστάσεων και τη χρήση του εξοπλισμού των τμημάτων του σωματείου.
Τα μέσα γνωστοποίησης του γεγονότος είναι το διαδίκτυο, αφίσες, διαφημιστικά φυλλάδια, σποτ στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και διαφημίσεις σε εφημερίδες.  
Διεξαγωγή
Το Campεξελίσσεται σε 3 περιόδους (παρατίθενται ενδεικτικές ημερομηνίες):
1η εβδομάδα: 23/6 – 29/6
2η εβδομάδα: 30/6 – 6/7
3η εβδομάδα: 7/7 – 13/7
Το ενδεικτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων παρατίθεται στον Πίνακα 1:
Πίνακας 1. Ενδεικτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
Το κόστος της συμμετοχής είναι το ακόλουθο:
35€ για 1 περίοδο (ανά παιδί)
65€ για 2 περιόδους
90€ για 3 περιόδους
Υπάρχει έκπτωση 20% για το 2ο και το 3ο παιδί και ειδικές τιμές για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ., πολύτεκνους).
Συμπεράσματα
Η υλοποίηση γεγονότων με πολλαπλά αθλήματα οδηγεί σε θετικά κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα με ποικίλες διαφοροποιήσεις στους τομείς της υγείας, της αναψυχής, του εθελοντισμού και του οικονομικού τομέα.
Αντωνία Καλαφατζή


Δεν υπάρχουν σχόλια: