Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πρόεδρος Δημοκρατίας και Δημοκρατία. Του Μάνδαλου Παναγιώτη

Η Δημοκρατία αποτελεί το ιδανικότερο πολίτευμα της ιστορικής διαδρομής της ανθρωπότητας. Εφεύρημα του Σόλωνα που ανακάλυψε κάτω από τις δραματικές συνθήκες της εποχής λόγω της ανέχειας των πολλών και της ασυδοσίας των λίγων ότι δίνοντας δικαιώματα και στους πολλούς εξασφαλίζεις στην σταθερότητα και την ομαλότητα στον λαό σου. Φυσικά τα δικαιώματα ήτανε και οικονομικά γιατί όπως λέμε η πείνα δεν ανέχεται δύσκολες καταστάσεις και φυσικά ξεσπά σε βία. Ο μη έχων απλά δεν έχει τίποτα



να χάσει ….γιατί όπως λέγεται καλύτερα ένας εύκολος θάνατος παρά ένας αργός θάνατος από πείνα.
Στο όνομα λοιπόν της δημοκρατίας και με Δημοκρατία προόδευσαν πολλές πόλεις κράτη στην Ελληνική ιστορία ενώ τα αποτελέσματα πολλά. Τα μεγάλα έργα τέχνης όπως ο Παρθενώνας, κλπ χτίστηκαν ακριβώς όταν άνθιζε η Δημοκρατία, ενώ οι τέχνες και τα γράμματα ακριβώς αναπτύχθηκαν εκεί που σταματούσε η καταπίεση και άνθιζε η Δημοκρατία. Ένας από τους μεγάλους της ιστορίας ο Περικλής κατάλαβε ότι ο συγκεντρωτισμός χρημάτων και η παθητική συσσώρευση τους αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την Δημοκρατία και την τάξη. Έτσι άρχισε να χτίζει μεγάλα έργα που έμειναν  ως ο Χρυσούς αιώνας του Περικλέους. Έτσι και κόσμος βρήκε δουλεία και το χρήμα κινήθηκε και η δόξα σε αυτόν.
Στο όνομα της δημοκρατίας γίνανε όμως και τερατουργήματα. Κατάχρηση εξουσίας και ολοκληρωτικά καθεστώτα άνθισαν μετά από το δημοκρατικό δικαίωμα των εκλογών. Μια από τις τελευταίες τέτοιες λαίλαπες στην Ευρωπαϊκή ιστορία η επικράτηση του Αδόλφου Χίτλερ στην Γερμανία, που αφού κατέλαβε την εξουσία διέλυσε την βουλή και τα κόμματα και εγκαθίδρυσε ένα από τα ποιο απάνθρωπα καθεστώτα που δεν θα το φανταζότανε ανθρώπινος νους, αλλά ούτε στην κτηνωδία θα μπορούσε να βρει αντίκρισμα. Και όλα αυτά από τον «υπέροχο» και «φρικτά  πολιτισμένο» Γερμανικό λαό, που τον ακλούθησε τυφλά, έως την τελική ολοκληρωτική καταστροφή.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και τι γίνεται στις μέρες μας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί σύμφωνα με το σύνταγμα την ανώτατη αρχή και φυσικά είναι ο προστάτης και προασπιστής του Δημοκρατικού πολιτεύματος και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης σε περιπτώσεις κυβερνητικής κρίσης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς εξεύρεση λύσεων. Επίσης είναι ο ανώτατος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά με το σύνταγμα.
Αλλά ας πάρουμε την μέχρι τώρα πορεία των γεγονότων.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος άρχων και προστάτης και προασπιστής του συντάγματος και της Δημοκρατίας.
Μα ποιο σύνταγμα και ποια Δημοκρατία.
Μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση του 13-14ου μισθού, αυξήσεις ωραρίων εργασίας, υπερφορολόγηση, διπλή και τριπλή φορολόγηση ακινήτων και περιουσιών των Ελλήνων πολιτών, υπέρμετρες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, απολύσεις και ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας (ξεπούλημα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, κλπ) όλα υπογράφηκαν από προεδρικά διατάγματα χωρίς κανέναν δισταγμό. Και φυσικά μιλάμε για εντελώς αντισυνταγματικές και καταχρηστικές αποφάσεις, που αποφάνθηκαν και δικαστήρια αλλά και το ΣτΕ.
Μείωση της Εθνικής κυριαρχίας, υπογραφή μνημονίου και ούτε γάτα ούτε ζημιά για την προεδρία της δημοκρατίας. Καταρράκωση και φτωχοποίηση των πολιτών της χώρας. Και ο πρόεδρος στην χρυσοποίκιλτη καρεκλάρα του …αγρόν αγοράζει. Και φυσικά όλα στα παλιά τους τα παπούστια.
Για ποιον προστάτη της Δημοκρατίας και ανώτατο άρχοντα τους Έθνους ….αλλά και για ποιαν Δημοκρατία μιλάμε;
Από εκεί και πέρα εκλογές. Οι εκλογές επισπεύτηκαν όχι για την άρνηση ή παραίτηση του προέδρου, αλλά από την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει την ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της δημοκρατίας γρηγορότερα. Και αυτό για να προλάβουν πριν από τα καινούργια μέτρα όπου η κοινή γνώμη θα φρίξει από την αγανάκτηση της. Ο Πρόεδρος …δεν κατάλαβε ..ή δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία, αλλά δεν κούνησε ούτε μια φορά το δάκτυλο του. Και έστω μπορούσε να πει αν δεν ήθελε εκλογές κάποια δήλωση. Και όμως όχι. Ούτε λέξη ούτε μιλιά. Κάντε ότι θέλετε, εγώ την δουλειά σας, την έκανα μέχρι τώρα.
Και τώρα απειλείται η πολιτική σταθερότητα, αν γίνουν εκλογές και δεν εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Παρεμπίπτοντος ο νέος πρόεδρος που προτείνεται, έχει διατελέσει επίτροπος της          Ε.Ε. δηλαδή ήτανε από τους ανθρώπους που κατεύθυναν τα νήματα για την σημερινή κατάσταση της χώρας, από τις Βρυξέλες παρακαλώ. Και μην μου πείτε ότι οι επίτροποι δεν ήτανε ενήμεροι για το τι συμβαίνει ιδίως στην χώρα τους;.
Έτσι θα έχουμε αν εκλεγεί, έναν πρόεδρο πρώην επίτροπο, έναν Κεντρικό Τραπεζίτη, που ήτανε νομίζω σύμβουλος της Goldman Suchs, όταν γίνανε τα περίφημα Swaps, έναν υπουργό οικονομίας ο οποίος ήταν σύμβουλος του Σημίτη όταν γινότανε τα περίφημα Swaps, έναν πρωθυπουργό αδούλευτο και έρμαιο της εξουσίας, έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που είναι βουτηγμένος στα σκάνδαλα και τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μην ξεχνάμε ότι κλείσανε την βουλή έναν μήνα πριν για να μην παραπεμφούν πολλοί για τα γερμένα υποβρύχια, ένα οικονομικό κλίμα που αλλάζει με υπερφορολόγηση και επιπλέον φορολόγηση κάθε μέρα, ένα επιπλέον χρέος γύρα στα 22,5 δις ευρώ για την διετία 2015-2016 και αυτό το αποκαλούν, συνέχιση της σταθερότητας και το τέλος της κρίσης ……..Αν κάποιος δεν παίρνει ισχυρά ναρκωτικά ..ίσως το πιστέψει …..αν παίρνει έστω και ελαφριά ναρκωτικά θα γελάει απλά με τα λεγόμενα …αν δεν παίρνει καθόλου ναρκωτικά…. Και το πιστέψει, τότε πάσχει σίγουρα από επίκτητη ολική στερεοποίηση και νέκρωση εγκεφάλου.
Πάντως η λύση στο πρόβλημα δεν είναι οι εκλογές, αλλά η εξεύρεση λύσης και σίγουρα βιώσιμης λύσης στα προβλήματα του τόπου και αυτό θα γίνει μόνο αν φύγει η διεφθαρμένη και υπεροπτική γενιά των πολιτικών που την πολιτική την έκανα δουλειά και την αχρηστία και τον ωχαδερφισμό επάγγελμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: