Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Η ευλογιά συνεχίζει να θερίζει τα κοπάδια στον Έβρο

Σχεδόν καθημερινά είναι τα νέα κρούσματα ευλογιάς στα εναπομείναντα κοπάδια του Έβρου, αφού η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό, που μοιάζει ασταμάτητη.
Την ίδια στιγμή, όσες δεσμεύσεις, με στόχο την αναγέννηση της κτηνοτροφίας στον Έβρο, παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή δεν έχουν πάρει ακόμη το δρόμο της υλοποίησης, πέρα από



την καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους κτηνοτρόφους θανάτωσαν τα κοπάδια τους.
Η κτηνοτροφία του Έβρου δέχεται συντριπτικό χτύπημα από την ευλογιά από τον Αύγουστο του 2013.
Συνολικά μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη του 2014 θανατώθηκαν 31.329 πρόβατα, από τα οποία τα 22.255 από τον Ιούνιο του 2014, στο νότιο τμήμα του Έβρου.
Το κόστος επιζωοτίας στον νομό Έβρου, για άμεσες και έμμεσες απώλειες μόνο για το χρονικό διάστημα από 14 Ιουνίου 2014 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2014, ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 8.000.000 ευρώ.
Οι κατ’ επανάληψη υποσχέσεις για προσλήψεις κτηνιάτρων έμειναν στα λόγια, ενώ προληπτικά μέτρα για περαιτέρω επέκταση της νόσου, άργησαν να παρθούν, αφού και οι απολυμαντικές τάφροι που εξασφάλισε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ακόμη βρίσκονται στη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή τους.
Σε ό,τι αφορά στον πρώτο και σημαντικότερο στόχο που είχε θέσει μιλώντας στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων σε Αλεξανδρούπολη και Φέρες ο Π. Κουκουλόπουλος, δηλαδή στο να μπει «φρένο» στην ευλογιά, η πραγματικότητα, δυστυχώς, δείχνει αποτυχία.
«Τα νέα ύποπτα κρούσματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο», λέει ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Νίκος Γκότσης.
«Μόνο τα τελευταία 24ωρα έχει υπάρξει κινητοποίηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας Έβρου για ύποπτα κρούσματα σε εκμεταλλεύσεις των Λαβάρων, των Φερών και του Απαλού», ενώ αναφορικά με τις εξαγγελίες Κουκουλόπουλου, σημειώνει:
«Δυστυχώς, πέρα από τις αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, επικρατεί «νεκρική σιγή». Αναμένουμε με την ελπίδα πως θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη άμεσα».
Τα μέτρα που επιβάλει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Έβρου σε όσα κοπάδια εντοπιστούν ύποπτα κρούσματα ευλογιάς είναι τα εξής:
-Διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων ειδών και, για κάθε κατηγορία τη καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών ζώων και των ζώων που έχουν προσβληθεί ή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί ή προσβληθεί από ευλογιά.
-Παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους που είναι δυνατή η απομόνωσή τους.
-Απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών.
-Απαίτηση άδειας του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας για κάθε μετακίνηση προσώπων, ζώων μη ευαίσθητων ειδών, οχημάτων, κρεάτων ή πτωμάτων ζώων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την ευλογιά.
-Χρησιμοποίηση κατάλληλων απολυμαντικών στις εισόδους και εξόδους της εκμετάλλευσης.
-Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Πηγή: Εφημερίδα «Η Γνώμη»
Επιμέλεια: X.K.



Δεν υπάρχουν σχόλια: