Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο ποδηλάτης που «διαφημίζει» την Αλεξανδρούπολη σε όλο τον κόσμο

'Crash-test' επιτυχίας από την πρώτη ελληνική συμμετοχή του ταχύτερου ποδηλάτη ανηφόρας σε υπερ-μαραθώνιο αγώνα υπερ-ανάβασης
Με την πλέον καλύτερη εμφάνιση του πιο 'καυτού' σαββατοκύριακου του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο τελευταίος προκριματικός αγώνας για τον τελικό παγκόσμιο αγώνα ανάβασης της υπερ-μαραθώνιας ποδηλασίας στην γειτονική Βουλγαρία, με τις 50 δυνατότερες συμμετοχές των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, ανάμεσα στις διεθνείς συμμετοχές των επαγγελματιών ποδηλατιστών



και σε ρόλο 'quest' ήταν αυτή του ποδηλάτη του γύρου Γαλλίας Βασίλιεβ όπως και του Ολυμπιονίκη Πέτροβ. Παράλληλα, ελάχιστα λεπτά πριν από την εκκίνηση, η συμμετοχή που προκάλεσε έντονη αίσθηση και αναταραχή στους συμμετέχοντες ήταν η 'avant premiere' της Ιταλικής ομάδας μέσω του Έλληνα διεθνή ποδηλάτη Δεληγεώργη Κωνσταντίνου, όπου κατά την είσοδό του στην γραμματεία για τον προβλεπόμενο έλεγχο εξοπλισμού, 'πάγωσαν' τα βλέμματα όλων, ενώ κάποιοι έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στην πρώτη ελληνική συμμετοχή σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα.
Η διαδρομή του αγώνα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά παράλληλα στα πλαίσια του διεθνή πανβουλγαρικού υπερ-μαραθώνιου γύρου, διασχίζοντας κυκλικά την ορεινή γειτονική χώρα, περνώντας τρεις κορυφές από τα μεγαλύτερα βουνά των Βαλκανίων με κλίσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ το 25%, και την θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 43 βαθμούς κελσίου. Όμως σε υψόμετρο πάνω από τα 2000 μέτρα επικρατούσε έντονη κακοκαιρία με χιονόνερο, ήταν αυτό που δυσκόλεψε τους περισσότερους αθλητές της διοργάνωσης. Ο απαιτητικός αγώνας ξεκίνησε με πάρα πολύ δυνατό ρυθμό από όλους τους ποδηλάτες με τον αλυτάρχη να προσπαθεί ν'ανοίγει δρόμο μέσα στις πόλεις. Δυστυχώς, 180 χιλιόμετρα πριν την πρώτη κορυφή των 2000μ, ενώ ο Κωνσταντίνος ακόμη ζεσταινόταν αντιμετώπισε προβλήματα με τον εξοπλισμό του λόγω του κακοτράχαλου δρόμου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει την πρώτη ανάβαση χρονομέτρου λίγο πίσω από τους προπορευόμενους ποδηλάτες. Όμως χάρη στην εμπειρία του να ποδηλατεί νύχτα και με την χαρακτηριστική δυναμική τεχνική του 'πάτησε' πρώτος ξημερώματα στην παγωμένη κορυφή του Βίχρεν, κάνοντας νέο χρόνο ανάβασης, 1:13:07! "Στην αρχή ένιωθα κάπως περίεργα, αλλά με την εκκίνηση όλα τα συναισθήματα άλλαξαν απότομα. Γνώριζα ότι θα έτρεχα εντελώς μόνος και θα προσπαθούσα να μην αποκλειστώ. Για μένα ο αγώνας ξεκίνησε όταν έφτιαξα τις ταχύτητες και πήγαινα δίχως 'μετά'. Αν δεν τους προλάβαινα στο πρώτο βουνό, πιθανόν να μην τερμάτιζα και η δουλειά μου ήταν να ολοκληρώσω τον αγώνα", δήλωσε ο Κωνσταντίνος μετά την επιτυχία του.
Ο αγώνας ήταν ο δυσκολότερος της χρονιάς και εξελισσόταν συνεχώς σε κάθε χιλιόμετρο. Στην επόμενη κορυφή του Τρίγκραντ, η 'εκτελεστική πολεμική μηχανή υπεραποστάσεων' όπως χαρακτηρίστηκε από τους συναθλητές του, για τον λόγο ότι όσο περνούσαν τα χιλιόμετρα τόσο πιο άνετα ανέβαινε τις απότομες κλίσεις που παρόλο την καταιγίδα συνέχιζε με δυνατό ρυθμό, θέτοντας εκτός αγώνα δύο ακόμη αθλητές βάσει του χρόνου του και δημιούργησε απόσταση ασφαλείας από το κυρίως γκρουπ και συνεχίζοντας πλέον μόνη η πρώτη τριάδα του αγώνα, για το τελευταίο βουνό. Όμως, η τελευταία γλιστερή ανάβαση των 2080μ ήταν η πιο κρίσιμη καθώς λόγω χιονόνερου ελάχιστοι αθλητές κατάφεραν να την ανέβουν επάνω στα ποδήλατα τους και ανάγκασε τους τελευταίους ποδηλάτες να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους. Αντιθέτως, ο Κωνσταντίνος ξαναέφτασε 'επιθετικά' πρώτος στην κορυφή μαζί με τους δύο συναθλητές του και άρχισε να κατηφορίζει με σπασμένο κέντρο της μπροστινής ρόδας και δίχως φρένα στις γλιστερές φουρκέτες με πάρα πολύ έντονα σημάδια υποθερμίας. "Δυστυχώς υπάρχουν πολλά απρόοπτα στους πολυήμερους αγώνες, δεν ξέρεις τί θα συναντήσεις και πάντα προσπαθείς να είσαι έτοιμος για τα πάντα! Προσωπικά ήμουν αρκετά άτυχος από την εκκίνηση, αλλά όταν μας ανακοίνωσαν το ρεκόρ μου, κέρδισα τον σεβασμό των έμπειρων συναθλητών μου όπου και συνεργαστήκαμε, φτιάχνοντας το ιδανικό γκρουπ για όλη την διαδρομή. Επίσης, με βοήθησαν όταν έψαχνα ανταλλακτικά για τα φρένα και την ρόδα και μου έδωσαν αντιανεμικά ρούχα"
Επιβλητικός, ήρεμος και συγκεντρωμένος με άψογο επαγγελματισμό συνέχισε τον δικό του ρυθμό δείχνοντας γι'άλλη μια φορά το ποιος ειναι 'ο κυρίαρχος στις υπεραποστάσεις'. Οπότε, με κάθε χτύπημα πηδαλιάς, με κάθε αναπνοή και αποφασιστικότητα στο πρόσωπό του παρά τα όλα απρόοπτα, ο έμπειρος υπερ-αθλητής ποδηλάτης ενώ έχει βρεθεί δίπλα στους πιο δυνατούς ποδηλάτες και στους δυσκολότερους αγώνες υπερ-αποστάσεων της Ευρώπης με αρκετές επιτυχίες σε ακόμη δυσκολότερα βουνά, σε απάντησή του για τον αγώνα είπε σοβαρός "Και μη χειρότερα.. Αυτός ο αγώνας ήταν εντελώς ανορθόδοξος.. από την αρχή όλα πήγαν στραβά και Δόξα το Θεό που επιβίωσα... Οι διοργανωτές μου είπαν να σταματήσω όταν είδαν την ραγισμένη ρόδα μου στον έλεγχο, αλλά η λέξη 'αποτυχία' δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου και στην ιδιοσυγκρασία μου... Δυστυχώς δεν μπόρεσα ν'αποδώσω όσο ήθελα μιας και λόγω εργασίας δεν πρόλαβα να κάνω την απαραίτητη προπόνηση στο εξωτερικό, όπως οι υπόλοιποι. Με βοήθησε πολύ όμως η εμπειρία μου και φυσικά πίεσα όσο ποτέ, διότι εκπροσωπούσα την νέα μου ομάδα και είχα υποχρέωση ν'αποδείξω αυτό που ειμαι και από την άλλη ήθελα απλά να τερματίσω... μέρα". Παρόλο που και αυτός ο αγώνας ήταν τριήμερος τον ολοκλήρωσε επιτυχώς με σπασμένη μπροστινή ρόδα κερδίζοντας το στοίχημα των 30 ωρών, και αφήνοντας πολλά ερωτήματα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στους επόμενους αγώνες.
Εν κατακλείδι, ο δυσεπίτευκτος προκριματικός αγώνας ανάβασης των 632,67χλμ με τα περίπου 14500μ υψομετρικά ολοκληρώθηκε όταν ο Κωνσταντίνος μπήκε πρώτος στην μοναδική ευθεία του αγώνα, για τον τερματισμό στην Φιλιππούπολη με 'γεμάτες' πηδαλιές, ακολουθώντας το περιπολικό της αστυνομίας και η ταχύτητα του ξεπερνούσε τα 51-52χαω, σε μόλις 29 ώρες 42 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα, ρίχνοντας τον περσινό χρόνο του πρωταθλητή Βουλγαρίας Γκαμπρόβσκι κατά 4 ώρες 34 λεπτά. "..από ότι μας είχαν ενημερώσει το ρεκόρ το είχαμε σπάσει λίγο μετά τα μισά της διαδρομής, απλώς ήθελα να δω αν μπορώ να ξανακάνω την υπέρβαση.. Οι χορηγοί μου θέλουν απλά να τερματίζω, εγώ κυνηγάω νέους χρόνους και γιατί όχι; κάποιο ρεκόρ σε αγώνες που δεν έχει πάει ποτέ Έλληνας.. οπότε το προσωπικό μου σχέδιο ήταν ένα: να πιέσω ό,τι και να συνέβαινε. Για τον λόγο αυτό μετά την κορυφή της Κράστοβα Γόρα και εφόσον κατοχυρώσαμε τις προκρίσεις μας, συνέχισα με τον δικό μου ρυθμό. Η αλήθεια ειναι ότι βιαζόμουν γιατί είχα βαρεθεί και με ένοιαζε η βραδινή έξοδος μου στην Βουλγαρία όπως το είχα σχεδιάσει..", δήλωσε σε ιταλικό περιοδικό, ενώ συμπλήρωσε τονίζοντας πώς ασφαλώς και σέβεται τους συναθλητές του όποιου επιπέδου και να ειναι αλλά ο αγώνας δεν ήταν 100 χιλιομέτρων, ήταν τριήμερη ανάβαση στα Βαλκάνια.
Μελετώντας προσεχτικά τις ακριβείς μελέτες και τις βέλτιστες οδεύσεις του Τεχνικού Γραφείου Ι.Δεληγεώργης, κατάφερε να μην χάσει την διαδρομή ενώ τέλος ευχαρίστησε θερμά τον Βαλκανιονίκη και Μεσογειονίκη ποδηλασίας δρόμου καθώς και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κύριο Θωμά Τιμαμόπουλο, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, την επαγγελματική ομάδα της UMCA που τον στηρίζει στα Ultramarathons και Cyclo Cross στο εξωτερικό, την διαιτολόγο του Christine από το S.C.Team, το κομμωτήριο Chic et pa cher στην Αλεξανδρούπολη όπως και την κυρία Άννα Λαμπαρδή, τον κύριο Παντελή Τσερτζεβέλη, το περιοδικό 'Επί Τροχών', το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το LiveMedia, που δίχως την υποστήριξή τους δεν θα του είχε δοθεί η ευκαιρία ν'αποδείξει γι'άλλη μιας φορά τις ικανότητές του κατακτώντας για δεύτερη φορά την πολυπόθητη πρόκριση για την Αμερική, ως ο πρώτος Έλληνας. Ο υπεραθλητής 'φαινόμενο' αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ευρωπαίους συναθλητές του, ενώ ως αθλητής της 'Bike-Pure' δήλωσε περήφανα"αισθάνομαι δικαιωμένος όταν στο εξωτερικό υπάρχει και λειτουργεί ο έλεγχος αντιντόπινγκ. Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να αγωνίζονται αξιοπρεπώς, υποστηρίζοντας το 'ευ αγωνίζεσθαι' διότι ότι τα πάντα ειναι στο μυαλό. Προσωπικά εγώ αυτό που χρειάζομαι ειναι... 'πόνος'... Τα ρεκόρ ειναι αποτέλεσμα όλων αυτών που με εμπιστεύονται και στηρίζουν την προσπάθειές μου όλα αυτά τα χρόνια, οπότε και τους τα αφιερώνω'.
Αξιοσημείωτο ειναι πως ο ποδηλάτης του βορρά έχει αγωνιστεί αρκετές φορές στην συγκεκριμένη χώρα με σημαντικές επιτυχίες και ειναι από τους ελάχιστους Έλληνες ποδηλάτες με τα περισσότερα χιλιόμετρα όπου φέτος 'περνάει' στην ιστορία της ποδηλασίας ως πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε σε τέτοιου είδους αγώνα και με τεράστια επιτυχία αφού πρόσθεσε στο παλμαρέ του άλλο ένα ρεκόρ ανάβασης και νέο ρεκόρ διαδρομής, που θα 'απασχολεί' τους υπεραθλητές των άλλων χωρών. Έτσι, οι επιτυχίες του καταφέρνουν να εμπνεύσουν και να μεταδώσουν σε ακόμα περισσότερο κόσμο την ευγενή άμιλλα με το ποδήλατο να αποκτάει ακόμη περισσότερους φίλους και ομολογουμένως με την κίνηση αυτή 'ανοίγει' δρόμο για τέτοιου είδους διοργανώσεις στον ελλαδικό χώρο καθώς αυξάνεται ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου για υπερ-μαραθώνιους αγώνες προσπαθώντας να τον μιμηθούν.
Του ευχόμαστε Καλή Επιτυχία για τους επόμενους στόχους του και να συνεχίζει να μας κάνει περήφανους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: