Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Γενιά του Πολυτεχνείου: Οι επαναστάτες που μόλις πήραν την εξουσία…έγιναν κότες. Του Μάνδαλου Παναγιώτη

Επίκαιρο θέμα κάθε χρόνο στις 17 του Νοέμβρη η επέτειος της γιορτής του Πολυτεχνείου, της εξέγερσης ομάδας φοιτητών και λαού που εναντιώθηκαν στην χούντα.  Όλα άρχισαν την 14η Νοεμβρίου ..και τέλειωσαν με τα δραματικά γεγονότα στα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου με την είσοδο του τεθωρακισμένου στην πύλη του Πολυτεχνείου.
Ο κόσμος που εναντιωνόταν στην χούντα έδειχνε να αντιδρά. Και όμως μετά το Πολυτεχνείο θα ακολουθούσε μια ποιο δραματική εξέλιξη με πολλούς χιλιάδες νεκρούς και



αγνοούμενους, αυτό της Κυπριακής τραγωδίας και της εισβολής στην Κύπρο που θα σήμαινε και το τέλος της 7χρονης δικτατορίας.
Και όλοι φυσικά, περίμεναν ότι οι επαναστάτες, αυτοί δηλαδή που πολέμησαν για τα δίκαια του λαού, την δημοκρατία, θα σεβότανε όταν ερχότανε στην εξουσία, ακριβώς το αυτονόητο, την δημοκρατία, τα δικαιώματα και τις αξίες των πολιτών.
Στην συνέχεια όμως, όλο αυτό το επαναστατικό κίνημα με την άνοδο και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία … μεταλλάχτηκε. Πήρε θέσεις κλειδιά όπως και πολλοί γίνανε συνδικαλιστές.
Η διαφορά όμως μεγάλη. Η πατριωτικότητα τους και η δίψα για δημοκρατία ..μετατράπηκε σε λαίλαπα καλοπέρασης και κομματικοκρατίας. Ο βολέψας του βολέψαντος που λέμε και οι ιδέες και τα όνειρα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Το σύνθημα του πολυτεχνείου απλό, διαχρονικό αλλά και επίκαιρο. «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
Σήμερα η γενιά του πολυτεχνείου που καταχράστηκε την εξουσία ..δεν άφησε ούτε ψωμί, ούτε παιδεία, αλλά ούτε ελευθερία. Παλέψανε για την δημοκρατία. Μια δημοκρατία, που αυτοκατάλυσαν.  Ήταν ευκαιριακοί επαναστάτες που γραπώθηκαν στην εξουσία και αψήφησαν την επανάσταση τους;  Ήτανε επαναστάτες της μιας μέρας , που την άλλη δεν κοιτάζανε τίποτα άλλο από το να διατηρήσουνε την εξουσία που θέλανε;  Ή ήταν απλοί περιθωριακοί πολίτες που το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η αυτοπροβολή τους;
Βέβαια το νόημα της μέρας  δεν έχει να κάνει με το μετά ..δηλαδή με την επόμενη μέρα. Το νόημα της μέρας, το ψωμί παιδεία ελευθερία, είναι διαχρονικό και επίκαιρο και η τιμή δεν δίνεται σε αυτό που έγινε μετά, αλλά στους νεκρούς που έπεσαν τότε, για αυτό το ζήτημα και όχι για τους προδότες συντρόφους τους.
Οι νεκροί όπως και στην Ελληνική επανάσταση είναι ιεροί και αυτοί αφήνουν το νόημα της ζωής. Οι υπόλοιποι απλά το στίγμα της μαύρης ύπαρξης τους στην ιστορική διαδρομή της χώρας, Μιας ύπαρξης εθνικής προδοσίας και μειοδοσίας. Μιας ύπαρξης εξευτελισμού και αυταρχισμού, δηλαδή αυτό το οποίο πήγανε να πολεμήσουν και έγιναν οι δούλοι θιασώτες του. Η γενιά του πολυτεχνείου, που πολλοί είχανε γεννηθεί  και στις μαύρες μέρες του εμφυλίου πολέμου και της μετάεμφυλιακής περιόδου, ακριβώς θα έπρεπε να αποκαταστήσουνε την αδικία και να επαναφέρουν την δικαιοσύνη….
Αλλά όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης σε μελωδία του Μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη …της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ …..δυστυχώς για αυτούς δεν ήταν νοητός …αλλά λάθος κατάλαβαν και λάθος το στόμα τους ξεστόμιζε αυτές τις άγιες λέξεις …..απλά τον ήλιο τον νοητό τον κατάλαβαν σαν τον εγωκεντρισμό τους και την ανικανότητα τους …και την δικαιοσύνη στα παλιά τους τα παπούτσια…..
Και φυσικά από επαναστάτες έγιναν golden boys…που φυσικά καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, εξευτέλισαν μια χώρα και στο τέλος σέρβιραν τον λογαριασμό στον αμήχανο λαό νίπτοντας τας χείρας τους. Βέβαια, εκτός αυτού βάλανε υποθήκη και το μέλλον των επόμενων γενιών, χωρίς να προβάλουν αντίσταση και φυσικά τρέποντας σε φυγή πολλούς μορφωμένους συμπατριώτες μας προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Εδώ όμως θα πούμε και κάτι. Ο εγωκεντρισμός και η απομόνωση, η απαξίωση των κοινών και η αυτοπροβολή των νεοελλήνων, χωρίς να κοιτάμε κόστος, έφεραν και αυτά τα αποτελέσματα. Τα κοινά μετατράπηκαν σε εγώ, το δημόσιο συμφέρον σε ωχ δεν βαριέσαι, ο νόμος και η τάξη σε κατάλυση της δημοκρατίας (αν είναι δυνατόν να καταλύεις τον νόμο και να λες ότι τηρείς την δημοκρατία), η ασυδοσία σε κανόνα, η τοκογλυφία σε αγορές, η αισχροκέρδεια σε ελεύθερη αγορά και η δουλειά, δουλεία και ρουσφέτι. Για τον  μισθό; Αυτός απλός είναι ουτοπία.
Αποτέλεσμα το σημερινό μπάχαλο που λέγεται …Ελληνική Δημοκρατία και η κατάντια να μας βρίζουν οι ίδιοι πολιτικοί που φτιάξανε το σύστημα, οι Ξένοι σύμμαχοι μας να μας βρίζουνε που μας κατακλέψανε και οι δικοί μας υπερήφανοι δημοκράτες ….να μας ξεπουλούν ….Πολυτεχνείο γεια σου κάποτε τα συνθήματα σου έφερναν ρίγη ….κάποτε τα τραγούδια που γράφτηκαν και οι τραγουδιστές φέρνανε επαναστάσεις ….σήμερα ..την μόνη επανάσταση …είναι αυτή της πολυθρόνας …και το μόνο ρίγος αυτό του απέραντου ..θανάτου …του θανάτου της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας μας.. αντ αυτού αποχαυνωτισμός, η δουλεία και ολική απαξίωση θεσμών και αξιών..

Υ.Γ. Και εμείς να πεινάμε, να χρεοκοπάμε, να αυτοκτονούμε, να κρυώνουμε και να τους χειροκροτούμε ..εύγε υπερήφανε Ελληνικέ λαέ ….αλήθεια τι γιορτάζεις σήμερα …..την δουλεία ή την Ελευθερία;


Δεν υπάρχουν σχόλια: