Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Υπερβατική πρόταση Δημοσχάκη για τον Έβρο και τη Θράκη

Ο επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε μια υπερβατική πρόταση για τον Έβρο και τη Θράκη, με άρθρο του στην εφημερίδα “Ελεύθερη Θράκη”, μιλώντας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, και τη δημιουργία ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην περιοχή.



Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, λόγω και της προσωπικής διαδρομής του, έχει τη δυνατότητα να ομιλεί πέρα και πάνω από τις στενές κομματικές διαχωριστικές γραμμές, και να ενώνει πολίτες από διαφορετικούς χώρους, κάτι που φάνηκε και στον υψηλό αριθμό ψήφων που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του Μαϊου.
Ακολουθεί το άρθρο του Αναστάσιου Δημοσχάκη στην εφημερίδα “Ελεύθερη Θράκη”:
“Στην εποχή της μεγάλης κρίσης που περνάµε, οι Έλληνες μπορούµε να στρέψουµε το βλέµµα στο ιστορικό παρελθόν µας, για να πάρουµε δύναµη και έµπνευση, αλλά και να ανανεώσουµε την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθησή µας για το µέλλον.
Σε αυτή την εθνικά περήφανη ιστορική διαδρομή, θα διαπιστώσουµε ότι η Παιδεία υπήρξε πάντοτε συκριτικό πλεονέκτηµα των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων λαών της οικουµένης.
Γι’ αυτό και στην Παιδεία θα πρέπει να στραφούµε και πάλι, ως εφαλτήριο και µοχλό ανασυγκρότησης για την καινούρια Ελλάδα που πρέπει να δηµιουργήσουµε, πέρα και µακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Το ζήτηµα των ιδιωτικών Πανεπιστηµίων αποτέλεσε θέµα ταµπού για την ελληνική κοινωνία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, καθώς η ψυχραιµία και ο ρεαλισµός ηττήθηκαν κατά κράτος από τον λαϊκισµό, τις φωνές και τις ακρότητες.
Εµείς εδώ στον Έβρο και τη Θράκη, γνωρίζουµε ότι αποτελούµε τη φυσική αφετηρία και την ιστορική καρδιά της Ενωµένης Ευρώπης. Η νέα, κοινή πατρίδα µας, ξεκινάει από την περιοχή µας, δεν τελειώνει σε αυτήν.
Γι’ αυτό και από τη δική µας περιοχή µπορεί να ξεκινήσει µια επανάσταση ιδεών στον χώρο της Παιδείας, που θα είχε ως απαραίτητο συµπλήρωµα την ίδρυση ενός ιδιωτικού Πανεπιστηµίου.
Δυστυχώς, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το πολιτικό σύστηµα δεν ανταποκρίθηκε σύµφωνα µε τις απαιτήσεις των καιρών. Και οι Συνταγµατικές Αναθεωρήσεις που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν άτολµες και άνευρες.
Δεν πρέπει να ξεχνάµε ούτε τον αρνητικό ρόλο που είχαν πολιτικοί όπως ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που ενώ πριν από δεκαετίες είχε εκφραστεί υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστηµίων, στα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κώστα Καραµανλή, συντάχθηκε και ενθάρρυνε τις πιο αντιδραστικές φωνές, εκείνων που µετέτρεψαν τον χώρο της Παιδείας σε “παιδική χαρά”, πρωτοστατώντας σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που αποδιοργάνωσαν τον τόπο.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς εξήγγειλε ότι η επόµενη Βουλή θα είναι Αναθεωρητική, και ήδη οι σχετικές διαδικασίες δροµολογούνται, µε το πολύπαθο άρθρο16 να κατέχει δεσπόζουσα θέση.
Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς µου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συντάχθηκαµε την προοπτική δηµιουργίας ιδιωτικού Πανεπιστηµίου, µιλώντας για εγκατάσταση και λειτουργία µόνο στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Αποτελεί βαθιά πεποίθησή µου ότι σε περιόδους κρίσεως οι Έλληνες βγάζουµε τον καλύτερο εαυτό µας. Και πιστεύω ότι η ευηµερία και µακροηµέρευση της ευαίσθητης και ιστορικής περιοχής µας, θα ενδυναµωθεί µέσα από την πρόοδο και την ανάπτυξη, µε τη συνένωση δυνάµεων και την “επιχειρησιακή” ετοιµότητα του ανθρώπινου δυναµικού µας, για να προελάσει εν καιρώ ειρήνης.
Στους δύσκολους καιρούς που περνάµε, η θωράκιση της πατρίδαςµας αλλά και της Ευρώπης, εξαρτάται από τη δική µας περιοχή, που έχει µάθει να δοκιµάζεται αλλά και να αντέχει.
Θα έλεγα ότι στην περιοχή µας δοκιµάζεται στην πράξη το άτυπο Ενιαίο Δόγµα Ασφάλειας και Άµυνας της Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης.
Η πρότασή µου είναι να αποκτήσουν τις δικές τους Πανεπιστηµιουπόλεις οι πόλεις της Θράκης Ορεστιάδα, Διδυµότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη, Σαµοθράκη, Κοµοτηνή και Ξάνθη, όπου θα εγκατασταθούν ιδιωτικά Πανεπιστήµια.
Και στην πρωτεύουσα της Θράκης, την Κοµοτηνή, να εγκατασταθεί ένα ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο, υπό την αιγίδα-υιοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σηµατοδώντας έτσι τη σπουδαία και στρατηγική σηµασία της περιοχής µας, για το παρόν και κυρίως το µέλλον της Ενωµένης Ευρώπης.
Είµαστε ένας λαός περήφανος και ιστορικός, που διαχρονικά λειτουργήσαµε ως πρωτοπόροι για τον ευρωπαϊκό αλλά και τον παγκόσµιο πολιτισµό.
Από αυτή την κρίση, µπορούµε να βγούµε νικητές, αφήνοντας πίσω στρεβλώσεις και παθογένειες που παρεµπόδιζαν τον βηµατισµό µας προς ένα καλύτερο µέλλον.
Το ιδιωτικό Πανεπιστήµιο στη Θράκη θαµπορούσε να είναι ένα πρώτο αλλά κρίσιµο λιθαράκι για την “επόµενη Ελλάδα” στην “επόµενη Ευρώπη”.
Σε ό, τιµε αφορά µάλιστα, µέσω του προσωπικού site µου, www.dimoschakis.gr, µπορείτε να ψηφίσετε ηλεκτρονικά για την παραπάνω πρόταση, καθώς τα αποτελέσµατα θα αξιοποιηθούν ως απτή, ενισχυτική απόδειξη, στη σχετική πολιτική τεκµηρίωση της ιδέας, ενόψει της επόµενης Συνταγµατικής Αναθεώρησης.
Οι Έλληνες µπορούµε και πάλι να τραβήξουµε από το χέρι την Ευρώπη. Πέρα και µακριά από την κρίση. Στο κοινό µέλλον που διεκδικούµε για τα παιδιά µας. Για την πατρίδα µας. Για τους εαυτούς µας”


Δεν υπάρχουν σχόλια: