Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Pink ribbons για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης

Ο καρκίνος του µαστού είναι το πρώτο σε συχνότητα κακόηθες νεόπλασµα µεταξύ των γυναικών και το δεύτερο σε συχνότητα θανατηφόρο κακόηθες νεόπλασµα, µετά τον καρκίνου του πνεύµονα.
Κάθε χρόνο στη χώρα µας διαγιγνώσκονται 4.500 γυναίκες µε καρκίνο του µαστού. Το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης σε περιπτώσεις πρώιµης διάγνωσης ανέρχεται στο 95%.



Στην Ευρώπη, το 60% των περιστατικών µε καρκίνου του µαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιµο στάδιο, ενώ δυστυχώς στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι µόλις 5%. Αυτό το λυπηρό γεγονός σχετίζεται µε την ελλιπή ενηµέρωση των Ελληνίδων για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού.
Η Ελληνική Επιτροπή ∆ιεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) σε συνεργασία µε την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού (ΕΧΕΜ) διοργανώνει και φέτος το πρόγραµµα Breastest µε σκοπό την ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του µαστού.
Ο Οκτώβριος είναι ο µήνας πρόληψης του καρκίνου του µαστού και η 25η  Οκτωβρίου Παγκόσµια Ηµέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ειδικά εκπαιδευµένοι φοιτητές Ιατρικής - µέλη της HelMSIC βρέθηκαν µπροστά στο ∆ηµαρχείο της Αλεξανδρούπολης και σε κεντρικά σηµεία γύρω από αυτό την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, από τις 5 µέχρι τις 7 το απόγευµα για να ενηµερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τον καρκίνο του µαστού, τον προληπτικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, καθώς και να µοιράσουν pink ribbons. Τα µέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου επιµελήθηκαν το στολισµό στο σηµείο της δράσης και ένωσαν τις δυνάµεις τους µε τους φοιτητές Ιατρικής για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Μοιράστηκαν συνολικά πάνω από 600 ενηµερωτικά φυλλάδια και pink ribbons στους διερχόµενους πολίτες, γυναίκες, αλλά και άντρες. Η ανταπόκριση του κόσµου ήταν άκρως ενθαρρυντική και είµαστε ιδιαιτέρως ικανοποιηµένοι που οι Αλεξανδρουπολίτες αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή.
            Τι είναι η HelMSIC;
Η Ελληνική Επιτροπή ∆ιεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (Hellenic Medical Students' International Committee - HelMSIC) είναι ένα ανεξάρτητο σωµατείο µη κυβερνητικού, µη κερδοσκοπικού, µη πολιτικού χαρακτήρα.

Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές ιατρικής και σήµερα αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, µία σε κάθε πόλη όπου εδράζεται Ιατρική Σχολή. Κύριος σκοπός της είναι οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής και η προώθηση της υγείας. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσηµο site www.helmsic.gr και στο helmsic-alexandroupolis.tumblr.com/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: