Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Αλεξανδρούπολη: Πέθανε καλόγερος από τα μανιτάρια που έφαγε!

Η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή του μοναχού ξεκίνησε όταν αποφάσισε μαζί με τον αδερφό του να μαγειρέψει μανιτάρια – Στο νοσοκομείο και άλλα άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης...
Ο πατέρας Γερμανός, κατά κόσμον Χαράλαμπος Μαυρέλης, βρήκε τραγικό θάνατο από τα μανιτάρια που έφαγε. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr ο πατέρας Γερμανός βρίσκονταν σε μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στην



Αλεξανδρούπουλη μαζί με τον αδελφό του, και άλλους προσκυνητές.
Μαγείρεψαν μανιτάρια για φαγητό τα οποία αποδείχθηκαν δηλητηριασμένα, καθώς σχεδόν όλοι όσοι τα έφαγαν είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης, ενώ ο πατέρας Γερμανός έχασε τις αισθήσεις του.
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη, όμως έπεσε σε κώμα από το οποίο δεν ξύπνησε ποτέ. Ο πατέρας Γερμανός, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 62 ετών, ήταν από τους πρώτους Τρικαλινούς που ακολούθησαν τον γέροντα Αιμιλιανό στην πορεία του στο Άγιον Όρος και στη Σίμωνος Πέτρα. Παρέμενε εκεί για περισσότερα από 35 έτη...
Να μην καταναλώνετε άγρια μανιτάρια τα οποία έχετε μαζέψει εσείς οι ίδιοι, συστήνει το υπουργείο Υγείας, μετά τα περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων. Διευκρινίζει μάλιστα ότι η κατανάλωση των τυποποιημένων, από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων καταγράφηκε θάνατος 44χρονης γυναίκας, ενώ παιδί 2,5 ετών βρίσκεται διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών. Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη (muscaria και phalloides), που προκαλούν δηλητηρίαση με διαφορετικής βαρύτητας συμπτώματα, (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων μετά το γεύμα.
Στην περίπτωση του είδους muscaria από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί, μπορεί να είναι θανατηφόρος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: