Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Για το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο ενημέρωσε ο Γιώργος Παυλίδης το Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ-Θ. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης προέβη σε σειρά ανακοινώσεων.
Ενημέρωσε το Π.Σ. για τα εξής:
Το πρόβλημα που ανέκυψε στην διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο, μετά τη ρύθμιση με



Π.Δ. των αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν στο σύνολό τους στην ΕΥΔΕ, η οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η περιοχή σε περίπτωση πλημμυρικής κρίσης. Ανέφερε ότι πιέζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να διορθώσει το ταχύτερο δυνατό τη στρέβλωση που προέκυψε και που ακυρώνει τη δυνατότητα παρέμβασης σε καταστάσεις κρίσης της Περιφέρειας.
Ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε η ένταξη στο Τομεακό του ΥΠΕΚΑ, έργων ύψους 33.945.131,49 €, συγκεκριμένα των εξής έργων: 


1.ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
8.000.000,00 €
2.ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΕΛ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ
5.649.867,14 €
3.ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΥΧΕΡΟΥ
6.901.161,00 €
4.ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΒΔΗΡΩN
3.494.103,35 €
5.ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣΤΗΣ
1.500.000,00 €
6.ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΕΛ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
2.400.000,00 €
7.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕΛ ΜΑΚΡΗΣ ΤΟΥ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
6.000.000,00 €

Τα έργα αυτά ήταν εκτός δυνατότητας ένταξης στο ΠΕΠ και υπήρχε πολύμηνη αδυναμία ένταξης στο Τομεακό του Υπουργείου.
Ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια  και η Γενική Διεύθυνση Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση για το θέμα του ιού του Έμπολα και των κινδύνων που πιθανόν να προκύψουν στα σύνορα, κάνοντας ότι είναι εφικτό στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.
Πρότεινε και εγκρίθηκε, για πρώτη φορά, να γίνουν Περιφερειακά Συμβούλια εκτός της Έδρας, μέσα στο πλαίσιο της Περιφερειακής συνοχής. Αποφασίστηκε κατά την πρότασή του το θέμα της δημόσιας υγείας, της καταγραφή  της υπάρχουσας κατάσταση και των  βελτιωτικών  καταστάσεων να συζητηθεί σε ανοιχτή συνεδρίαση του Π.Σ. στην Αλεξανδρούπολη στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας (Νομαρχείο)  σε χρόνο που θα οριστεί από το Προεδρείο του Π.Σ.
Το ομοίως σημαντικό κοινωνικό θέμα της Περιφερειακής Στρατηγικής κατά της Φτώχειας ‘’2014-2020’’ να συζητηθεί ως μοναδικό στην Ξάνθη με παρουσία όλων των φορέων, σε ανοιχτή συνεδρίαση του Π.Σ.
Απάντησε σε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το θέμα της Μεταφοράς Μαθητών στις Μαριές Θάσου, ότι είναι αναληθής  ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχει σύμβαση, αλλά η μη μεταφορά προέρχεται από την απαίτηση του ΚΤΕΛ για  βελτίωση και αποκατάσταση των ζημιών του δημοτικού δρόμου Μαριές – Σκάλα Μαριών, προκειμένου να υλοποιήσει τη σύμβαση. Για το θέμα πρέπει να παρέμβει ο αρμόδιος Δήμος Θάσου.
Επί των θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης  ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το θέμα της υποβολής Τεχνικού Δελτίου για την κάλυψη με ψηφιακό σήμα από την Digea AE. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία αφού υπήρξαν σύμβουλοι που υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να υπογραφεί σύμβαση λόγω της εμπλοκής της Digea. Ο Περιφερειάρχης τοποθετούμενος τόνισε ότι το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση δε μπορεί να ακυρωθεί με καμία αιτίαση.
Εισηγήθηκε επίσης το θέμα της Ψηφιακής Σύγκλισης ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στην γραφειοκρατία και σε όλες της αποφάσεις της Περιφέρειας, με την υποβολή Τεχνικού Δελτίου, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση των κλειστών ψηφιακών συστημάτων και του διαχωρισμού σε Περιφερειακές Ενότητες.
Ζήτησε τη συναίνεση και τη στήριξη του Σώματος για τη διατήρηση των δύο τμημάτων Οινολογίας και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ και τόνισε ότι τα δύο τμήματα παρουσιάζουν έλλειψη τυπικών και όχι ουσιαστικών προσόντων, έχουν υψηλή ζήτηση και αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής. Το θέμα πέρασε με την ομόφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων πλην της ΔΗΜΑΡ.
 Ιδιαίτερα τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη κατά την κατάθεση γνωμοδοτήσεων των Περιφερειακών Συμβούλων επί των στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ΠΕΠ της ΑΜ-Θ 2014-2020, το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών, περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη για την ίδια περίοδο, ότι: «καθετί που σχεδιάζουμε πρέπει να έχει σχέση με την ίδια τη ζωή, δεν πρέπει να αυτοακυρωνόμαστε» και εξήγησε ότι το σχέδιο για τις μεταφορές συντάχθηκε τον Ιούλιο από την προηγούμενη διοίκηση και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το θέμα των διευρωπαϊκών αξόνων που εξαιρούν εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς καθώς «δεν είναι δυνατό στο όνομα της Εγνατίας να καταστρέφονται οι δρόμοι τοπικής κλίμακας. Ενώ για τον κάθετο άξονα της Ξάνθης ενημέρωσε τα μέλη ότι θα επιχειρηθεί η βελτίωση του έργου με διαπλατύνσεις και διορθώσεις των υπαρχουσών οδών καθώς δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25 εκ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι ο δρόμος Δράμας – Καβάλας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: