Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Αλεξανδρούπολη

Το βράδυ της Τετάρτης  22 Οκτωβρίου 2014 τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου η αρχαία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Αυτή η Θεία Λειτουργία τελούνταν στα πρωτοχριστιανικά χρόνια στην περιοχή των Ιεροσολύμων και αργότερα την αξιοποίησαν οι Καππαδόκες Πατέρες, Μέγας Βασίλειος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να συστήσουν το λατρευτικό τυπικό που τηρείται σήμερα σε Ανατολή και Δύση. Χαρακτηριστικό αυτής της Λειτουργίας είναι οι εκτενείς ευχές που αναγινώσκει ο ιερέας, ότι τελείται στο κέντρο του σολέα



απέναντι από το εκκλησίασμα και ότι οι πιστοί μεταλαμβάνουν ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Μπορεί να τελείται δυο φορές το χρόνο, την ημέρα της εορτής του Αγίου στις 23 Οκτωβρίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. 
Στη  Θεία Λειτουργία συμμετείχε  πλήθος πιστών  που  προσήλθε στον Μητροπολιτικό Ναό για να παρακολουθήσει την πρωτότυπη αυτή Θεία Λειτουργία. 
Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τελέσθηκε και στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής ενώ τέθηκε σε προσκύνηση τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται στο Ναό. Και στη Θεία Λειτουργία στην Αγία Κυριακή η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: