Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει στην έκθεση KAVALAEXPO 2014. Χαιρετισμός Γιώργου Παυλίδη

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχει και φέτος στην Έκθεση KAVALAEXPO  που διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Καβάλας και λαμβάνει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, από 26 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2014. Τα εγκαίνια της 22ης Έκθεσης «KAVALAEXPO 2014» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26/9/2014 στις 20:00 από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη.



Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, κατά την ομιλία του εξέφρασε την υποστήριξη της περιφέρειας στη διοργάνωση αυτή και συγχάρηκε  το Επιμελητήριο για την αποτελεσματική προσπάθεια αλλά και τους επιχειρηματίες που την υποστηρίζουν.
«Ως νέα διοίκηση δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τον επιχειρηματικό και τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας και θα διαβουλευτούμε μαζί για να δρομολογήσουμε μαζί με τις αποφάσεις μας το καλύτερο μέλλον που δικαιούμαστε» είπε ο Περιφερειάρχης και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε στοχευμένες δράσεις και έργα της ΠΑΜ-Θ ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης αλλά και του τουρισμού, τα οποία επιγραμματικά αναφέρουμε:
Μέτρα αποτροπής της μετανάστευσης των επιχειρήσεων και κίνητρα επαναπατρισμού τους,
Πλήρη καταγραφή παραγόμενων προϊόντων της ΠΑΜ-Θ,
Ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης,
Μέτρο ώστε να ρυθμιστεί, ομοίως με τα νησιά του Αιγαίου, η επισκεψιμότητα από την Τουρκία με την visa των 72 ωρών,
Αποτελεσματική καταπολέμηση κουνουπιών,
Επιτάχυνση μελέτης κάθετου άξονα Δράμας – Καβάλας,
Σιδηροδρομική διασύνδεση Λιμανιού «Φίλιππος Β’» με Τοξότες,
Θωράκιση Λιμανιού «Απ. Παύλος», επέκταση Λιμανιού «Φίλιππος Β’» και κατασκευή μαρίνας στα Λιμενάρια Θάσου,
καθώς και πολλά άλλα κατασκευαστικά έργα που θα βοηθήσουν τη σωστή μεταφορά – μετακίνηση προϊόντων και τουριστών της περιοχής μας.
Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής  κ. Γ. Καλαντζής, οι βουλευτές Κ. Κλειτσιώτης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Ι. Πασχαλίδης, η Δήμαρχος Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καβαθάς, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος επαγγελματίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης

Κυρίες και κύριοι,
Η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας φέτος συμπληρώνει 22 χρόνια γόνιμης, μαχητικής και παραγωγικής παρουσίας και αποδεικνύει πως παρά την κρίση αντέχει και επιτελεί με επιτυχία έναν σύγχρονο, εξωστρεφή και δυναμικό εκθεσιακό ρόλο. Οφείλουμε έτσι να συγχαίρουμε τον διοργανωτή της Έκθεσης, το δραστήριο Επιμελητήριο Καβάλας αλλά και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην φετινή διεθνή έκθεση, «KAVALAEXPO 2014».
Η διοίκηση της περιφέρειας στηρίζει παντοιοτρόπως την διοργάνωση της «KAVALAEXPO 2014» και συμμετέχει σ’ αυτήν με ένα περίπτερο που περιλαμβάνει όλες τις Π.Ε. και προïόντα που τις χαρακτηρίζουν. H συμμετοχή μας έχει πραγματικό χαρακτήρα με το περίπτερό μας αλλά και χαρακτήρα μηνύματος για το ισχυρό ενδιαφέρον μας που υπάρχει γύρω για την ανάπτυξη,  την επιχειρηματικότητα και τις υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια  τα πάντα αναδιατάσσονται στο χώρο των επιχειρήσεων, με νέες διαστάσεις και πεδία, που προσδίδουν οι νέες τεχνολογίες, οι νέες επικοινωνίες και η ασύδοτη παγκοσμιοποίηση. 
Κυρίες και κύριοι,
Τα συγχαρητήριά μας είναι και μία έκφραση της οφειλόμενης συμπαράστασης  στον επιχειρηματία της Καβάλας και όλης της ΑΜΘ, ο οποίος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και να παράγει στηρίζοντας την οικονομία της περιοχής, παρά την εξοντωτική φορολογία, την έλλειψη ρευστότητας, τις συνεχείς αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το επιχειρείν και την στενότητα των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
Ως νέα περιφερειακή διοίκηση δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τον επιχειρηματικό και τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας και θα διαβουλευτούμε μαζί για να δρομολογήσουμε μαζί με τις αποφάσεις μας το καλύτερο μέλλον που δικαιούμαστε.
Ήδη αποτυπώσαμε το περιβάλλον που πρέπει να δράσουμε και  είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε ώστε να δώσουμε νέα πνοή στην Περιφέρειά μας, να αναδομήσουμε την συνολική πορεία της, σε όλες τις συνιστώσες της οικονομίας, της κοινωνίας, της πραγματικής κατάστασης. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά είναι αναγκαία για να αφήσουμε πίσω μας την αδράνεια, τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Κάθε τι που γίνεται πρέπει να έχει καθαρή στόχευση. Στο κάθε αναπτυξιακό έργο πρέπει να είναι εμφανές ότι το κάθε ευρώ που διατίθεται  προσθέτει στην κοινωνία και στο εισόδημα των πολιτών.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Περιφέρειά μας έχει ισχυρά συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα,  όπως την γεωγραφική μας θέση, την φυσική μας ομορφιά και την παραγωγική μας ικανότητα, τα οποία επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε. Άλλο χρόνο για χάσιμο δεν έχουμε!
Συνδέουμε την ανάπτυξή μας, με την ταυτότητα, την γεωγραφία μας, τα πλεονεκτήματα μας, όχι με ουτοπικές και αναγόμενες στο απώτερο μέλλον επιδιώξεις.  Πιστεύουμε ότι ο τόπος μας έχει όλες τις δυνατότητες να φύγει μπροστά και μόνο οι παραλείψεις και η αναποφασιστικότητα μπορούν να τον κρατήσουν πίσω.
Πέραν των στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, της ανάγκης να δομήσουμε στην Περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη νέων άμεσων εισροών, εισάγουμε στον πυρήνα του περιφερειακού, αναπτυξιακού, στρατηγικού μας σχεδιασμού, ως δομικό στοιχείο και στο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020,  τον τουρισμό 12μηνης βάσης σε όλες τις εναλλακτικές του μορφές, με σταθερή υποστήριξη και του μαζικού θερινού τουρισμού, με πυλώνες τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το άθικτο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την καλά διατηρημένη παράδοσή μας. Τούτο διότι προσβλέπουμε σε γρήγορες οικονομικές εισροές που τόσο έχουμε ανάγκη, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε πολύ χαμηλότερα.
Όντας  περιφερειάρχης της ΑΜΘ, εδώ και λίγες ημέρες, θέλω να σας ενημερώσω ότι από τις πρώτες μέρες της παρουσίας μας:
Επιδιώκουμε, για να πετύχουμε γρήγορες οικονομικές εισροές στην Περιφέρειά μας, να εφαρμόσουμε το μέτρο της Visa των 72 ωρών για τους επισκέπτες Τούρκους υπηκόους για τα Σαββατοκύριακα και τα 3ήμερα, απευθυνόμενοι σε έναν πληθυσμιακό όγκο 25 εκατ. κατοίκων σε απόσταση 3-4 ωρών οδικής διαδρομής από τα σύνορά μας. Στόχος μας η Visa να χορηγείται επιτοπίως στα σύνορά μας στους Κήπους και στην  κατεύθυνση αυτή ζητάμε τη συνδρομή  όλων σας.
Ξεκινήσαμε ήδη σήμερα, το συζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δημιουργήσαμε μια ομάδα εργασίας, που ήδη προσέλκυσε τον ενδιαφέρον των μεγάλων ΜΜΕ, με θέμα την αποτροπή της μετανάστευσης και της φυγής των επιχειρήσεων της περιοχής μας προς τις γείτονες χώρες και την έρευνα για τις δυνατότητες επαναπατρισμού τους. Η πρωτοβουλία μας αυτή έχει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Στόχος μας, που ενεργοποιήθηκε ήδη, είναι επίσης η πλήρης καταγραφή των παραγόμενων  προϊόντων, στην Περιφέρειά μας, του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα, όχι μόνο για να δομήσουμε την παραγωγική μας ταυτότητα ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια τους, αλλά και για να χτίσουμε ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση που εάν, όλοι μαζί την επιτύχουμε, θα έχει ως αποτέλεσμα νέες προστιθέμενες αξίες προς όφελος παραγωγής και απασχόλησης.
Το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών το σχεδιάζουμε σε νέα σύγχρονη βάση προσθέτοντας επιμετρήσεις με GPS, νέα σκευάσματα, μετρήσεις ανθεκτικότητας των εντόμων καθώς και προσδιορισμούς του ενδεχόμενου ιολογικού φορτίου έχοντας ως στόχο την υψηλή αποτελεσματικότητα αλλά και τον σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον.
Επιταχύνουμε την εκπόνηση μελέτης κάθετου άξονα Δράμας – Καβάλας (προέκταση Ε61) και διασύνδεση της Α.Μ.-Θ. με το  Διευρωπαϊκό Διάδρομο 4, με μελετητική και κατασκευαστική πρόταξη του τμήματος Κρηνίδες - Άγιος Σύλλας, που είναι εκείνο που εγκλωβίζει την κίνηση.
Προχωρούμε σε ενέργειες για κατασκευή κόμβου ανόδου στην Εγνατία Οδό στην περιοχή της Τούζλας ώστε οι κατερχόμενοι επισκέπτες να μην εγκλωβίζονται και έτσι να ενισχυθεί περαιτέρω η περιοχή, η παραλιακή ζώνη και οι επαγγελματίες.
Όσον αφορά την Θάσο, πέραν του τουρισμού,  δείξαμε πρόσφατα την ευαισθησία μας την με την άμεση συνδρομή μας στην αντιμετώπιση πλημμυρών ανακουφίζοντας ανθρώπους και καταστάσεις ακόμη και πέρα από τα όρια της αρμοδιότητάς μας.
Ενισχύουμε την υπόθεση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του  λιμανιού «Φίλιππος Β’ ο Μακεδών» με τους Τοξότες μέσα από τις χρηματοδοτήσεις διευρωπαϊκών δικτύων.
Εργαζόμαστε για να συνεχίσουμε το έργο της εξωτερικής θωράκισης υφιστάμενου τμήματος προσήνεμου μόλου στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας καθώς και την  επέκταση προσήνεμου μόλου, όπως και την επέκταση κρηπιδωμάτων Βόρειου Τμήματος Εμπορικού Λιμανιού Καβάλας «ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β».
Ομοίως την κατασκευή μαρίνας στα Λιμενάρια Θάσου αλλά και για την εγκατάσταση πλωτών εξέδρων στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας.
Επιδιώκουμε όχι μόνο την ολοκλήρωση του  φράγματος Μαρμαρά αλλά και την κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την περιοχή.
Δημοπρατήσαμε ήδη τον καθαρισμό της αποστραγγιστικής Τάφρου στα Τενάγη.
Προκηρύσσουμε την δεύτερη φάση του Αλιευτικού καταφυγίου του τέως Δήμου Ορφανού, άμεσα.
Αναδιατάξαμε τη μελέτη κάθετου άξονα Ξάνθης – Σμίνθης – Εχίνου – Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ώστε αντί ενός μη υλοποιήσιμου έργου 200 εκατ. ευρώ, που δε θα υπάρξουν,  να επιτύχουμε την διάνοιξη με 25 εκατ. Ευρώ περίπου.
Διασώσαμε την κατασκευή κάθετου άξονα 80 της Εγνατίας Οδού Αρδάνιο – Ορμένιο και διασύνδεση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. με το διευρωπαϊκό διάδρομο Ε9, με τροπολογία τον Αύγουστο, την τελευταία  στιγμή στα όριο, ενώ κινδυνεύαμε με απένταξη του έργου και επιστροφή 60 εκατ. Ευρώ.
Αναδεικνύουμε οργανωμένα την  υπόθεση του ζεόλιθου.
Επιδιώκουμε την ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου της δυτικής πεδιάδας του Νέστου.
Κυρίες και κύριοι,
δεν θα αναφερθώ σε όλα εκείνα που δρομολογήσαμε ή σχεδιάζουμε γιατί δεν μας το επιτρέπει ο χρόνος. Τονίζω όμως ότι όλοι μαζί μπορούμε. Με αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και κοινές επιδιώξεις. Για τα θέματα της Καβάλας πρέπει να είμαστε όλοι Καβαλιώτες, για τα θέματα της Θάσου Θασίτες, της Δράμας Δραμινοί,  του Έβρου Εβρίτες και όχι μόνο. Χρειαζόμαστε Περιφερειακή συνοχή, δύναμη και προγραμματισμό για να διεκδικούμε αποτελεσματικά και να πετυχαίνουμε όσα δικαιούμαστε.

Σας ευχαριστώ  πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: