Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Προβλήματα λειτουργίας του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ με έδρα το Διδυμότειχο

Με την από 17/09/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο, το θέμα με την λειτουργία του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ με έδρα το Διδυμότειχο.
Μετά την υποβάθμιση των υπηρεσιών σε όλη τη Θράκη μας, το κλείσιμο των Σχολών Αστυφυλάκων, το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης, την πρόθεση για εξαφάνιση της κτηνοτροφίας στην περιοχή



(αδιαφορία του μεγάλου ζητήματος της θανάτωσης των ζώων λόγω των ζωονόσων, της ευλογιάς και του  καταρροϊκού πυρετού) και την υποβάθμιση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου γιατί αυτό θα είναι μια ακόμη μαχαιριά στην καρδιά του Έβρου και της Θράκης.
Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ο Βουλευτής Ουζουνίδης Μαρίνος είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας και ζητάμε να παραμείνει οπωσδήποτε η Σχολή Νοσηλευτικής, αφού αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, και γιατί όχι και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ώστε να απορροφά τους φοιτητές που θέλουν να ασκήσουν την πρακτική τους. Θέλουμε την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας και την επαναλειτουργία των τριών Σχολών Αστυφυλάκων. Εάν δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Αστυφυλάκων, καλά θα κάνει η κυβέρνηση αντί να  μετατρέψει τις Σχολές σε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, να τις μετατρέψει σε  Κέντρα Εκπαίδευσης Στρατιωτικών ή Πυροσβεστών.
           
Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

Προς κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα λειτουργίας του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ με έδρα το Διδυμότειχο»

Κύριε Υπουργέ,

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η τελευταία Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), σύμφωνα με την οποία 49 τμήματα των Ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (8 ΑΕΙ και 41 ΤΕΙ) παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Οι σχολές αυτές, χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες», καθώς λειτουργούν αυτήν τη στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ. Αυτό έχει ως συνέπεια οι σχολές αυτές να μην συνιστούν πλέον ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Πιθανότερη συνέπεια για τα εν λόγω τμήματα αποτελεί η απουσία τους από τα μηχανογραφικά δελτία των επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν νέοι εισακτέοι και σταδιακά οι σχολές αυτές να καταργηθούν.
Στη λίστα με τα «μη αυτοδύναμα» τμήματα συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την πόλη του Διδυμοτείχου. Το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει κανένα μέλος, με συνέπεια να συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα». Η μη αποδοχή νέων εισακτέων φοιτητών βραχυπρόθεσμα, αλλά και η πιθανή κατάργηση του τμήματος μακροπρόθεσμα, θα προκαλέσουν σοβαρότατο πλήγμα στην τοπική κοινωνία, καθώς οι σπουδαστές αποτελούσαν σημαντική οικονομική στήριξη της περιοχής.
Οι ανωτέρω σχολές, μια προς μια, θα περάσουν ξανά από την Αρχή Αξιολόγησης, και στη συνέχεια το Υπουργείο θα κρίνει το μέλλον τους, σύμφωνα με έγκριτες πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος».
Εν μέσω της γενικότερης ελληνικής οικονομικής ύφεσης, παρατηρείται για ακόμη μία φορά η απαξίωση της επαρχίας και ειδικότερα των ακριτικών περιοχών με την κατάργηση   

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Τι προτίθεστε να πράξετε αναφορικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν κριθεί ως μη αυτοδύναμα από την ΑΔΙΠ; Ποια μέτρα θα ληφθούν εάν τα πανεπιστημιακά αυτά ιδρύματα και συγκεκριμένα το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου κριθεί ως μη αυτοδύναμο στην Αξιολόγηση που θα ακολουθήσει;
Σκοπεύετε να προβείτε εγκαίρως στην πλήρωση των κενών στις θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού ΔΕΠ, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να μην προκύψει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα δυσχέρεια λειτουργίας του;
 

Αθήνα, 17/09/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Μαρίνος Δ. Ουζουνίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια: