Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Παύλος Μιχαηλίδης για την παραχώρηση 700 τμ δίπλα στο χώρο του ΕΟΤ Αλεξανδρούπολης στο ΤΑΙΠΕΔ

Με χθεσινή του απόφαση το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης κατά πλειοψηφία και παρά την αρνητική ψήφο σύσσωμης της Αντιπολίτευσης (και το πέντε παρατάξεων) αποφάσισε - αρνούμενο σχετική ένσταση κατοίκων της περιοχής - την παραχώρηση 700 τ.μ. στο  Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. μέσω της μείωσης του εύρους παρακείμενων οδών!!!



Συγκεκριμένα μέσω της επιχειρούμενης τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Αλεξανδρούπολης στο οικοδομικό τετράγωνο 591, αποφασίστηκε (χωρίς να υπάρχει κανείς πολεοδομικός λόγος και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων) η μείωση του εύρους της οδού Θαμύρη (ζαχαροπλαστείο "Μέλισσα"), παρακείμενη οδός του χώρου του Ε.Ο.Τ. (και πλέον προς αξιοποίηση ιδιοκτησίας του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) που οδηγεί στην παραλία, από 10 μέτρα σε μόλις 4, χαρίζοντας στην ουσία ζώνη πλάτους έξι μέτρων και μήκους 90, έκτασης 540 τ.μ.!!!
Αντιστοίχως αποφασίστηκε μείωση του εύρους και της οδού Φιλάμμωνος κατά 2 μέτρα, με την συνολική πλέον μειούμενη επιφάνεια να προσεγγίζει τα 700 τ.μ. εμπορικής αξίας 500.000 ευρώ!!!
Να θυμίσουμε οτι η αρχική απόφαση πάρθηκε στις 31/3/2014  με «κουτσουρεμένο» το τότε δημοτικό συμβούλιο και με οριακή πλειοψηφία δέκα τριών ψήφων, έναντι εννιά αρνητικών και μιας λευκής ψήφου. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι από τους δέκα που δεν ψήφισαν την τότε απόφαση, οι τέσσερις ανήκαν στην παράταξη του κ. Λαμπάκη!!! κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά στη θητεία εκείνης της δημοτικής αρχής.
Προς ενημέρωση των δημοτών οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι στους κανόνες, οι οποίοι αναδεικνύουν την πρωταρχικότητα των κοινόχρηστων χώρων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, εντάσσεται και η απαγόρευση απομείωσής τους. Με βάση την θεμελιώδη για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος διάταξη του άρθρ. 24 παρ. 2 του Συντάγματος, από την οποία απορρέει και η ειδικότερη υποχρέωση διασφάλισης ικανοποιητικών όρων διαβίωσης των κατοίκων της Χώρας, συνήχθη ο κανόνας ότι σε περίπτωση τροποποίησης του σχεδίου πόλεως, δεν συγχωρείται η απομείωση των κοινόχρηστων χώρων.Τον ίδιο κανόνα υιοθέτησε ο νομοθέτης με το άρθρ. 29 παρ. Α περ. 4.1. στοιχ. α του ν. 2831/2000, ακολούθως με το άρθρ. 10 παρ. 4 α ν. 3044/2002, ορίζοντας ότι οι εγκρίσεις ή τροποποιήσεις σχεδίων πόλεως από τον Γ.Γ. Περιφέρειας, ήδη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα πρέπει να ΜΗΝ οδηγούν σε μείωση της συνολικής επιφάνειας των κοινόχρηστων χώρων και του ΕΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΟΔΩΝ εξαιρούμενης της άρσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση, που ακυρώνει σχετική άρνηση της διοίκησης. Η απαγόρευση απομείωσης των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί, συνεπώς, κανόνα αναγνωρισμένο τόσο με την αυξημένη τυπική ισχύ του Συντάγματος (άρθρ. 24 παρ. 2 Συντ.) όσο και με βάση το ειδικό νομοθετικό καθεστώς.   
Τέλος είναι παράλογο να μειώνεται το εύρος των οδών σε μια εποχή που αναζητούνται ελεύθεροι χώροι και ιδιαίτερα σε δρόμους που οδηγούν προς τη παραλία. Αντίθετα θα πρέπει να ανοίξει περισσότερο ο οδός Θαμύρη που οδηγεί προς τη θάλασσα, σε βάρος του χώρου που ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και σε κάποια χρονική στιγμή θα δοθεί σε ιδιώτες για αξιοποίηση, χωρίς να γνωρίζουμε ποιο σχεδιασμό θα εφαρμόσει στο χώρο αυτό.
Στο επιχείρημα του κυρίου δημάρχου ότι θα πρέπει να γκρεμισθούν το αναψυκτήριο και οι τουαλέτες που ρυμοτομούνται με το ισχύον σχέδιο, η απάντηση μας είναι (όπως αυτή είχε διατυπωθεί ορθώς από τον τότε δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λασκαράκη), ότι η αξία της γης των 700 τ.μ. που χάνεται είναι μεγαλύτερη, χώρια που και αυτά τα κτίσματα, αξίας 100.000 περίπου, αν και τα κατασκεύασε ο Δήμος, περιέρχονται με την συγκεκριμένη τροποποίηση στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ.


Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής
παράταξης"ΑΝΑ.Σ.Α."




Δεν υπάρχουν σχόλια: