Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

21 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ. Εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας. Η νόσος επηρεάζει το 10% περίπου των ατόμων ηλικίας 65 ετών και πάνω. Καθώς μάλιστα ο πληθυσμός μεγαλώνει ηλικιακά, ο αριθμός των πασχόντων αυξάνεται σημαντικά.
Με τον όρο «άνοια» χαρακτηρίζεται η δυσκολία στη μνήμη ή και σε άλλες ειδικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Είναι απαραίτητη η ακριβής ιατρική διάγνωση γιατί σε κάποιες περιπτώσεις η άνοια μπορεί να συνδυάζεται με παθολογικά νοσήματα, εγκεφαλικές ισχαιμικές βλάβες ή άλλα αίτια. Πολύ συχνά όμως δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτία αλλά η άνοια είναι το αποτέλεσμα εκφύλισης του νευρικού συστήματος. H πιο συχνή και γνωστή «άνοια» είναι



η Νόσος Αλτσχάιμερ. Συνήθως ξεκινά αρχικά ήπια, ολοένα εξελίσσεται με αποτέλεσμα να περιορίζονται σταδιακά πολλές νοητικές λειτουργίες. Αυτό έχει συνέπειες στην καθημερινότητα και λειτουργικότητα του ατόμου που πάσχει αλλά επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και την οικογένεια-φροντιστές του.
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου και από τις 12.00 έως τις 14.30 θα είναι ανοικτή η αίθουσα του Σχολείου Μνήμης στον χώρο της Παλαιάς Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ (Βενιζέλου & Ιωακείμ Καβύρη γωνία, είσοδος απέναντι από την πιάτσα των ταξί). Η Επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής και των Σχολείων Μνήμης θα παρέχει συμβουλές υποστήριξης σε φροντιστές ενώ επίσης θα διενεργούνται τεστ ανίχνευσης διαταραχών μνήμης (ελεύθερη συμμετοχή).

Το απόγευμα στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο και η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια της Ημέρας, θα προβάλει την κινηματογραφική ταινία "Το Ημερολόγιο". Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: