Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Γεροντόπουλος: Ντροπή να υπάρχουν ακόμα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και το τείχος του αίσχους στην Κύπρο

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, κατά την δεύτερη ημέρα επίσκεψης του στην Κύπρο, έγινε δεκτός το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη.
Μετά την συνάντηση στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε: "Αισθάνομαι πάντα ιδιαίτερη συγκίνηση όταν πατώ τα άγια χώματα της Μεγαλονήσου.



Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που με δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Αυτή τη στιγμή το Κυπριακό είναι το πρώτο σε προτεραιότητα θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Υπάρχει κοινός βηματισμός και συγχρονισμός κινήσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Σαράντα χρόνια τουρκικής κατοχής είναι πάρα πολλά. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για την ιστορία της Ευρώπης. Είναι μια μαύρη σελίδα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιτέλους αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Λευκωσία εξακολουθεί και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που είναι χωρισμένη από τείχος του αίσχους. Πιστεύω λοιπόν ότι οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί, θα οδηγήσουν σε μια λύση και βεβαίως η δική μας πλευρά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει καμία υποχώρηση».
Συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου
Στη συνέχεια ο κ.Γεροντόπουλος, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ.Γιαννάκη Ομήρου. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε: "Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Βουλής με τον οποίο γνωριζόμαστε από παλιά, για την θερμή υποδοχή. Διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά, ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και κοινός βηματισμός και συγχρονισμός σε όλες μας τις κινήσεις. Αυτό είναι καλό ενόψει των συζητήσεων που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού.
Θέλω να επισημάνω άλλη μια φορά, ότι σαράντα χρόνια τουρκικής κατοχής είναι πάρα πολλά και αποτελούν μια μαύρη σελίδα για την ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι ντροπή για ολόκληρη την Ευρώπη και πρέπει να δοθεί άμεση λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η Τουρκία, η τουρκοπυπριακή πλευρά οφείλει να επιδείξει ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες, τη διεθνή νομιμότητα και να κάνει τις υποχωρήσεις που πρέπει. Διότι από τη δική μας πλευρά δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις".
Συζήτησαν τις εξελίξεις και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση το μεσημέρι της Τρίτης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο. Συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά θέματα, αλλά και ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε: "Κάθε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο αποτελεί για μένα μια αναβάπτιση τόσο θρησκευτική όσο και εθνική. Οι απόψεις του είναι σοφές και αποτελούν για εμάς οδηγό σε πολλά θέματα. Τις λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη διότι με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι οι λύσεις τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε θα είναι προς το συμφέρον όλων μας, και πάνω από όλα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: