Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης με την παρουσία του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης

Την 23η Αυγούστου και στην μεγάλη εορτή της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Κυρίας Θεοτόκου, πανηγυρίζει η γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάκρης. Την φετινή Πανήγυρη της Ιεράς Μονής τίμησε με την παρουσία του ο κτίτορας αυτής, ο από Αλεξανδρουπόλεως Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.



Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Αυγούστου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πλήθος κόσμου από τον Έβρο αλλά και προσκυνητές από πολλά μέρη της πατρίδος μας επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν στη Χάρη της Παναγίας του Έβρου και να παρακολουθήσει τον Εσπερινό. Μεταξύ αυτών ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος, ο Υποστράτηγος-Διοικητής της 12ης Μεραρχίας κ. Φαραντάτος, ο Ταξίαρχος-Διοικητής της 31ης Ταξιαρχίας κ. Μάνος, ο Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Μενεξίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.α.
Πριν απευθύνει το κήρυγμά του προς το εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε υικώς τον Παναγιώτατο Γέροντά του για την τιμή της επισκέψεώς του και χαρακτηριστικά είπε «είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από την Μητρόπολή μας». Ο Παν. Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του που επισκέφθηκε μετά από καιρό την Επαρχία που εποίμανε για 30 χρόνια και επικαλέσθηκε προς όλους την ευλογία της Παναγίας του Έβρου στη ζωή τους.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Σάββατο 23 Αυγούστου, τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και συνιερουργούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Παρευρέθησαν ο Βουλευτής Έβρου κ. Ουζουνίδης και εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης κ. Έβρου κ. Πέτροβιτς. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε με συγκίνηση στο ιστορικό της δημιουργίας της Ιεράς Μονής και της ιστορήσεως της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας του Έβρου.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας του Έβρου γύρω από το Καθολικό της Μονής και η Αρτοκλασία. Στο τέλος ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος κάλεσε όλο τον κόσμο να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο και άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στην μεγάλη ανακάλυψη του τύμβου της Αμφιπόλεως και στην σημασία της ταφής του νεκρού σώματος και όχι της αποτέφρωσής του. Ευχήθηκε δε τέλος και στον εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας π. Ειρηναίο για την ονομαστική του εορτή και ακολούθως μετά του Μητροπολίτου μας τέλεσε το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού γέροντος Πολυκάρπου Ματζάρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: