Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Οικολογική Εταιρεία Έβρου: Κάλεσμα για την υπεράσπιση των παραλιών μας

Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά αυτό το καλοκαίρι ίσως να είναι το τελευταίο που θα μπορούμε να χαρούμε ελεύθερα τις παραλίες στην χώρα μας!
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει από στιγμή σε στιγμή προς ψήφιση στην Βουλή εγκληματικό νομοσχέδιο για να ξεπουλήσει τις παραλίες μας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν αυτό περάσει, τα παιδιά μας κινδυνεύουν να κληρονομήσουν μια Ελλάδα με τσιμεντωμένες παραλίες, που κάθε σπιθαμή τους



θα ανήκει σε εταιρίες και πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι πληρώνουν.
Το νομοσχέδιο όχι μόνο θα νομιμοποιεί τις αυθαίρετες επιχειρήσεις που ήδη καταπατούν παράνομα τις παραλίες αλλά θα επιτρέπει σε εταιρίες να καλύψουν κάθε σπιθαμή δημόσιας παραλίας στην Ελλάδα με ομπρέλες και πλαστικές ξαπλώστρες, να χτίσουν πάνω στο κύμα, ακόμη και να μπαζώσουν τις θάλασσες!
Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επιχειρείται τώρα στο βωμό της «ανάπτυξης» να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.
Μετά την μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ  περίπου  1.000 ακινήτων μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένης της έκτασης 151.359 τ.μ του Δημοτικού κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης, ολόκληρη πλέον η δημόσια περιουσία του κράτους, συμπεριλαμβανομένων δασών, ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ακτών, μικρών νησιών, περιοχών φυσικού κάλλους κ.ο.κ., θα μεταβιβαστεί ουσιαστικά στο ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να την εκμεταλλευθεί (με πωλήσεις, πολυετείς μισθώσεις και παραχωρήσεις σε επενδυτές), έναντι κάποιου, κατά κανόνα εξευτελιστικού, τιμήματος, που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή του χρέους της χώρας.
Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.
Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.
 Έχουμε όμως μια ευκαιρία να αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα πριν είναι πολύ αργά.
Έχει ήδη αρχίσει να γιγαντώνεται στη χώρα μας, ένα κίνημα αντίδρασης με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας από τους πολίτες και από τους επιστημονικούς περιβαλλοντικούς, και κοινωνικούς φορείς  της χώρας, που δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας μας, δηλ. την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική του λαού μας, για το παρόν και το μέλλον.
Οι παραλίες της χώρας μας έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και οι προγονοί μας έδωσαν αγώνες για να μπορούμε να χαιρόμαστε ελεύθερα τους φυσικούς θησαυρούς αυτής της χώρας.
Τώρα είναι η δική μας σειρά να ενώσουμε τις φωνές μας για να προστατεύσουμε τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι εμείς!
Απευθυνόμαστε σε όλους του περιβαλλοντικούς επιστημονικούς, κοινωνικούς πολιτιστικούς φορείς, σε όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες της περιοχής μας
και τους καλούμε σε συνάντηση
την Τετάρτη 23 Ιούλη, ώρα 7.30 μ.μ.,
στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης,
για να συζητήσουμε, να συντονιστούμε και να δημιουργήσουμε
ένα «τσουνάμι» διαμαρτυρίας, ώστε να σταματήσουμε το σχέδιο νόμου
πριν φτάσει στη Βουλή.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: