Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Νομαρχείο Έβρου – 110 χρόνια ιστορικής παρουσίας

Ευλογημένο και ιερό, χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης τον τόπο του Νομαρχείου. Στις αρχές του αιώνα, στο υπόγειο του πρώτου κτιρίου, φύλαξαν οι Αινίτες τις εικόνες που «έφεραν» από την πατρίδα. Σε 11 κιβώτια, τα πολύτιμα κειμήλια, καταγεγραμμένα και αριθμημένα περίμεναν να αποφασισθεί η μοίρα του τόπου και η δική τους. Κάποια από αυτά «έφυγαν» για το Μουσείο Μπενάκη. Δεν γνωρίζουμε την τύχη τους. Όσες εικόνες έμειναν εδώ, φιλοξενούνται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης, «αφηγούνται» και



εμπλουτίζουν την ιστορία του τόπου. Αυτή είναι η ιστορική κατάθεση του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου μετά τον αγιασμό των εγκαινίων του Νομαρχείου, το οποίο επίσημα πλέον παραδίδεται για χρήση και λειτουργία.



Ένας ιδιαίτερος αγιασμός με ευχές για το κτίριο και τη ζωή του γραμμένες από τον ίδιο το Μητροπολίτη αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη ημέρα. «Ο των όλων Κύριος, Χριστός ο Θεός......... ελθέ και σκήνωσον, Αγαθέ, τη εγκαινιζομένη σήμερον ταύτην, ιστορικήν της πόλεως ημών υπεραιωνόβιον οικοδομήν και «Νομαρχείο» αυτήν εις το διηνεκές ονοματοδοτείν ευδόκησον. Οχύρωσον αυτήν εις τους αιώνας και διατήρησον αυτήνασάλευτον, αραγή ακλόνητον και ακατάλυτον δια παντός. Χαρίτωσον τους εμπνευστάς και την πρωτοβουλίαν αναλαβόντας, άπαντας τους προθύμως άχρι τούδε φιλοτίμως συνδραμόντας την ανακατασκευήν και τον εξωραϊσμό αυτής...»



Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη, η οποία συνόδευσε τους προσκεκλημένους στους χώρους του Νομαρχείου για την πραγματοποίηση της τελετής της ονοματοθεσίας. Το όνομα της αίθουσας του ισογείου αποκάλυψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος. ΑΡΜΟΝΙΑ όπως η κόρη που γεννήθηκε στη Σαμοθράκη . Αρμονία της μουσικής και αρμονία του κόσμου όπως το όνομα του άνδρα που παντρεύτηκε, του Κάδμου, το οποίο σημαίνει κόσμος.



Το όνομα της αίθουσας του πρώτου ορόφου αποκάλυψε ο Βουλευτής Έβρου κ. Μαρίνος Ουζουνίδης. ΚΑΛΛΙΕΠΟΥΣΑ όπως η Καλλιόπη, η πρώτη από τις εννέα μούσες και κατά τον Ησίοδο η μεγαλύτερη και ευγενέστερη, προστάτις της επικής ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών. Καλλιέπουσα ακόμη όπως η σύζυγος του δωρητή, η Καλλιόπη Κρήτη.
Το όνομα της αίθουσας του δευτέρου ορόφου, που προορίζεται για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και άλλων συλλογικών οργάνων αποκάλυψε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος, εκπροσωπώντας, ως ο πρώτος αιρετός Νομάρχης, το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ», προς τιμή του μεγάλου δωρητή, απόσπασμα της διαθήκης του οποίου φιλοξενείται στο χώρο της.
Στη συνέχεια η κ. Νικολάου ξενάγησε το κοινό στη μόνιμη έκθεση φωτογραφιών η οποία «ανιστορεί» την πορεία του κτιρίου, ξεκινώντας από το πρώτο οικοδόμημα, τη «Βίλα Ιατρού Αλεξάνδρου Κρήτη», περνώντας στη γνωστή σε όλους μας «Νομαρχία» και τελειώνοντας με το νέο κτίριο που φιλοξενεί πλέον τη μνήμη των παλαιότερων. Στον ίδιο χώρο είναι τοποθετημένες οι δύο μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα διορισμένων και αιρετών αρχόντων της Αυτοδιοίκησης από το 1940 έως σήμερα.



Τις φωτογραφίες της έκθεσης παραχώρησαν οι συλλέκτες κ.κ. Γεώργιος Αλεπάκος, Μιχάλης Πατέλης και Θεόδωρος Ορδομπουζάνης όπως επίσης και το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης. Η επεξεργασία των φωτογραφιών και η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είναι προσφορά του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης (ΚΕΔΗΦΩΤ).
Η εκδήλωση των εγκαινίων, την οποία συντόνισε η κ. Κυριακή Μπουρμά, ξεκίνησε με ανάγνωση αποσπασμάτων της διαθήκης του δωρητή από τη νεώτερη υπάλληλο της Π.Ε. Έβρου κ. Ελένη Κανίδου.
Η κ. Νικολάου στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στα 110 χρόνια ιστορικής παρουσίας του κτιρίου το οποίο πλέον ονομάζεται ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ για να υπενθυμίζει σε όλους τον προηγούμενο θεσμό της αυτοδιοίκησης, το γεγονός ότι στέγασε από το 1920 μέχρι το 1995 υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου και ακόμη να δηλώνει τη συνέχεια στη χρήση του κτιρίου, που εξακολουθεί να είναι χώρος διοίκησης.
Η χρήση του κτιρίου ως χώρος διοίκησης αλλά και πολιτισμού καθορίσθηκε με δύο ομόφωνες αποφάσεις συλλογικών οργάνων, του τελευταίου Νομαρχιακού Συμβουλίου επί θητείας Νικολάου Ζαμπουνίδη και του ενεστώτος Περιφερειακού Συμβουλίου με Περιφερειάρχη τον κ. Άρη Γιαννακίδη και Αντιπεριφερειάρχισσα Έβρου την κ. Γεωργία Νικολάου.
Ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο επόμενος Αντιπεριφερειάρχης του νομού, πρόσθεσε τις ευχές του για τη μελλοντική ζωή του κτιρίου και διατύπωσε τις απόψεις του για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη της περιοχής και τις δράσεις που θα φιλοξενήσει στο μέλλον.
Ευχές απηύθυναν επίσης οι «νονοί» κ.κ. Άκης Γεροντόπουλος και Ντόλιος Γεώργιος και ο τελευταίος διορισμένος Νομάρχης κ. Γιώργος Αλεξανδρής.



Το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης με το πιάνο - τρίο της κ. Μερόπης Κολάρου, τη Δέσποινα Λεοντζάκου στο βιολοντσέλο και τον Βίκτωρα Ζαζόπουλο στο βιολί ερμήνευσαν δημοφιλή έργα των Μπαχ, Τσαϊκόφσκι, Μέντελσον, Μασνέ, Κριγκ, Ντβόρζακ κ.α. τιμώντας, όπως τόνισε η διεθνούς φήμης πιανίστρια, την ιστορικότητα και τη δυναμική του κτιρίου και των ανθρώπων που φρόντισαν να υπάρξει και να κοσμήσει την πόλη για το μέλλον.
Στον επίλογο της εκδήλωσης η κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην επετειακή έκδοση τρίπτυχου αφιερωμένου στο Νομαρχείο και στην έκδοση αριθμημένης συλλεκτικής κάρτας, η οποία κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό, ακολουθώντας την «παράδοση» σύμφωνα με την οποία η ιστορία των κτιρίων καταγράφεται σε καρτ ποστάλ της κάθε εποχής.
Αυτές τις κάρτες «χάρισε» στους ανθρώπους πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, πολίτες και φορείς που με διαφορετικούς τρόπους συμμετείχαν στο «κτίσιμο» του νέου κτιρίου και στη διαμόρφωση της ταυτότητας του. Η κάρτα με τον αριθμό ένα «κατακυρώθηκε» στο Νομάρχη Έβρου κ. Νικόλαο Ζαμπουνίδη. Μία από τις πρώτες κάρτες προσφέρθηκε στον σχεδιαστή του κτιρίου, αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Παύλο Μιχαηλίδη, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: