Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλη απειλή η παράνομη υλοτομία στη Σαμοθράκη


Στην παράνομη υλοτομία στη Σαμοθράκη αναφέρεται με επιστολή της η Οικολογική Εταιρεία Έβρου προς κ. Αθανάσιο Καρούντζο Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Όπως σημειώνεται στην επιστολή: «Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα παρατηρείται ότι είναι σε έξαρση το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας καυσόξυλων σε όλες σχεδόν τις δασικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.


Η ιδιαίτερα δυσχερής οικονομική κατάσταση των πολιτών οδήγησε σημαντικό ποσοστό από αυτούς στην έσχατη λύση. Δηλαδή στην παράνομη υλοτομία των δασών για να εξοικονομήσουν δωρεάν την απαραίτητη για τον χειμώνα καύσιμη ύλη, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς την θέρμανση στα σπίτια τους.
Από την καθολική σχεδόν αυτή πρακτική δεν εξαιρούνται οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, γιατί αφενός μεν αυτοί δεν είναι εύποροι, αφετέρου δε η χειμερινή περίοδος στο νησί είναι ιδιαίτερα ψυχρή.»
Στην ίδια επιστολή τονίζεται: «Απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία της τοπικής δασικής Υπηρεσίας επειδή αυτή έχει αποψιλωθεί από το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης ,δεν διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις και εμφανώς αδυνατεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τον ορεινό όγκο από την πρωτοφανή σε έκταση υλοτομία. Απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία της δασικής Υπηρεσίας γιατί το μείζον αυτό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αστυνόμευση. Η λαθροϋλοτομία είναι συνέπεια της αδυναμίας των κατοίκων να ανταπεξέλθουν στην δαπάνη για προμήθεια της αναγκαίας καύσιμης ύλης. Η αποτελεσματική αστυνόμευση του δάσους δεν αρκεί γιατί από μόνη της, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Απαιτείται πολιτική λύση στα πλαίσια βεβαίως της έννομης τάξης, χωρίς να ακυρώνεται η ισχύς της δασικής νομοθεσίας. Η χειμερινή περίοδος θα διαρκεί στους επόμενους δυο μήνες.
Ας ληφθούν τώρα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτραπεί η παραπέρα καταστροφή του πολύτιμου δάσους της Σαμοθράκης». Αυτόν τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της Σαμοθράκης με την μοναδική βιοποικιλότητα τα μέλη της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου καλούν τον κ. Γραμματέα να προστατεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: